Blanca Vallès (Irasshai): «Els cosplay comprats s’imposen als fets a mà»

L’Irasshai Cosplay Contest se celebrarà aquest dissabte al Parc de Sant Jordi i a la plaça de l’Univers, al costat de La Fira Centre Comercial

09 junio 2018 11:48 | Actualizado a 09 junio 2018 11:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La presidenta de l’Associació Juvenil Irasshai, Blanca Vallès, fa repàs de cinc anys de l’esdeveniment dedicat al cosplay, l’Irasshai Cosplay Contest, el qual es realitzarà aquest dissabte al Parc de Sant Jordi i a la plaça de l’Univers, al costat de La Fira Centre Comercial. 

Cinc anys d’Irasshai Cosplay Contest, la cita està més que consolidada. Hi ha molta diferència entre edicions?
Al llarg d’aquests cinc anys hem vist canvis tant en el públic que ens visita, com en les tendències del cosplay. Els primers anys tots els cosplayer que venien s’havien fet ells mateixos el seu cosplay. El més important i valorat eren les actuacions d’aquests, petites performances en les quals explicaven alguna història sobre el seu personatge o recreaven alguna escena. Aquesta era la pràctica més estesa en tots els concursos de cosplay per regla general.

Què ha canviat, doncs?
En els últims dos anys és més habitual veure cosplays comprats. De fet, s’imposen als fets a mà. Pel que fa als concursos, les actuacions han perdut pistonada i guanyen força altres formes de concurs més ràpides, que requereixen menys preparació. És el cas de les passarel·les o desfilades de cosplay, on només es valora la caracterització i la confecció.

La part més visual i d’impacte.
Lligat amb això, també hem vist un clar augment de la importància de les fotografies. Des de fa uns anys van guanyar presència les sessions fotogràfiques professionals entre els cosplayers. Es dóna molta importància poder fer-se un book de fotografies, majoritàriament per pujar-les a les xarxes socials. El cosplay està a l’alça i Instagram li ha donat una nova dimensió.

"El departament de joventut de l’Ajuntament de Reus sempre ens intenta donar un cop de mà amb els esdeveniments que muntem, tant l’Irasshai Cosplay Contest, com el Final Boss de videojocs que muntem al novembre o desembre"
 

També hi ha ball a l’acte...
Sí. Aquesta és una altra tendència dels últims anys que sembla haver vingut per quedar-se. Ja havien estat de moda al voltant del 2008 i 2010. Majoritàriament són grups de noies que ballen imitant els seus ídols japonesos. Tant personatges de carn i ossos, com de dibuixos animats. Com a representants d’aquest segon cas, tenim els grups Kyarameru’s i Sakura Angels, que actuaran avui dissabte a la tarda (19.30 hores).

Com valoreu el suport de les administracions a la iniciativa?
El departament de joventut de l’Ajuntament de Reus sempre ens intenta donar un cop de mà amb els esdeveniments que muntem, tant l’Irasshai Cosplay Contest, com el Final Boss de videojocs que muntem al novembre o desembre. Tot i això, mai és senzill aconseguir tota la col·laboració i facilitats per aquestes activitats.

L’Associació Juvenil Irassai ha ajudat a fer visible el ‘cosplay’.
Hi ha poques iniciatives equiparables a l’Irasshai Cosplay Contest quant a la visibilitat del cosplay cap al públic general. La majoria de concursos es fan en recintes tancats on s’ha de pagar entrada com a part d’esdeveniments especialitzats en cultura japonesa o còmic. L’Irasshai Cosplay Contest ha ajudat a fer visible aquest hobby al públic de Reus i voltants. 


Quants  socis hi ha a l’entitat?
Som uns 30 socis en actiu d’entre 15 i 30 anys. Aquesta varietat creativa ens ajuda a ser efectius a l’hora d’atraure molts públics. L’Irasshai Cosplay Contest està pensat perquè tothom que s’hi acosti pugui gaudir de l’esdeveniment, malgrat ser un esdeveniment ‘fet per cosplayers i per a cosplayers’. No és excloent, volem gent nova. Enguany, convidem cosplayers com Fooly Cosplay i Kisa Cosplay. Kisa, de Barcelona, té anys d’experiència en l’àmbit i ha participat en concursos de cosplay i ball (amb cosplay). Fooly Cosplay és una parella de nois que van guanyar en la passada edició del certamen i també han estat premiats al Saló del Còmic, entre altres esdeveniments.

Comentarios
Multimedia Diari