Carrutxa assegura que una tronada infantil per Sant Pere ‘no té sentit’

Considera injustificada la nova tronada perquè desvirtua la seva solemnitat com a canal per commemorar moments especials 

06 junio 2017 05:44 | Actualizado a 02 mayo 2018 11:05
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La programació de la Festa Major de Sant Pere 2017, que commemora també la capitalitat cultural de Reus, inclou com a una de les seves novetats més destacades l’adhesió d’una cinquena tronada. En aquest cas, infantil. Aquesta anunciarà la sortida del seguici petit el dia 27 de juny. D’aquesta manera, es pretén donar un protagonisme especial als infants, juntament amb la recuperació del Ball de Marcos Vicente el dia 21 de juny i la creació del cartell. 

Amb una òptica crítica, des de Carrutxa es qüestiona una possible desvirtuació dels orígens de la tronada i ho defensen amb tres arguments consensuats. Per una banda, «no hi ha tronades infantils, n’hi poden haver de més curtes, però no són tronades». En segon lloc, «la finalitat de la tronada és anunciar o assenyalar moments especialment significatius i la cercavila infantil del dia 27 no és un esdeveniment de caràcter especial».

I per últim, «si per motius de seguretat, els nens i nenes no poden ser al recinte de la tronada, quin sentit té fer una d’infantil, si la veuran com la resta? No hi veiem gaire sentit a la inclusió d’aquesta tronada, perquè creiem que no cal». 

 

 

Aquesta inclusió festiva, doncs, ha generat força rebombori entre la ciutadania, la qual també s’ha manifestat a les xarxes amb una gran diversitat d’opinions. El Diari també ha volgut conèixer quina és la valoració d’altres entitats implicades en la festa i s’ha trobat que, tot i ser encara molt d’hora, aquestes reben l’acte amb molta prudència. S’abstenen a donar versions oficials en la seva gran majoria. 

L’anunci ha despertat reaccions positives i crítiques a parts iguals entre reusencs i membres del seguici festiu 

No obstant això, hi ha bones sensacions en el cas de l’entitat de l’ Estol del Basilisc. «Trobem que la tronada infantil era el que mancava al seguici petit, ja que ells també duen a terme la feina amb un gran esforç i a poc a poc es va nodrint de nous elements. Està més que justificat i no trobem que hi hagi cap mena de problema per tenir una tronada més. Tot el que hi ha en versió gran, hi ha d’estar en versió petita», detalla el president de l’Estol del Basilisc de Reus, Pere Latorre

Tronades especials

Val a dir que fora de la Festa Major han petat algunes tronades de caràcter especial. En són exemples la que es va dur a terme pel centenari de l’aparició de la Mare de Déu de Misericòrdia, la realitzada quan la Festa Major de Sant Pere va ser proclamada Festa Patrimonial d’Interès Nacional o, més temps enrere, la que es va fer per l’arribada de la torxa olímpica l’any 1992. Si es torna encara més enrere, en ple segle XIX, les tronades que se celebraven a la ciutat també es duien a terme per més motius encara, fos per les festes de Carnaval o les dels barris a la ciutat.

Comentarios
Multimedia Diari