Carrutxa investigarà la recuperació del carnaval de Reus

L’associació cultural avança que la recerca anirà acompanyada d’un parell d’exposicions retrospectives dels 40 anys de la tornada de la celebració a la capital del Baix Camp

29 diciembre 2018 09:53 | Actualizado a 29 diciembre 2018 09:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Com cada any, l’associació cultural de Carrutxa fa una presentació pública de la seva memòria amb tots els projectes i activitats que ha dut a terme durant l’any, fa balanç dels assoliments i esmenta alguns dels que seran els projectes de l’any vinent. En aquest cas, dijous passat l’entitat reusenca va anunciar que el carnaval de Reus, el qual complirà 40 anys de la seva recuperació, serà subjecte de recerca en 2019 per part de l’entitat. 

«Estem muntant exposicions retrospectives sobre el tema al Baix Camp i Falset. Dues s’ubicaran a Reus, una es farà amb el Museu de Reus i una altra serà pròpia de Carrutxa, estarà dedicada a la sàtira i la festa a Reus. 

En el cas del Priorat, centrarem la nostra recerca en com es vivia el carnaval a Cornudella, on durant la guerra es va seguir celebrant el carnaval, malgrat moltes prohibicions. De fet, no se celebrava al carrer, més aviat era una festa d’interior», explica la vicepresidenta de l’entitat, Raquel Ferret. Un altre fet destacat per Ferret és que fa un parell de mesos s’ha constituït a l’entitat un grup de treball, obert a tothom i que es reunirà periòdicament. 


«Conviden a participar qualsevol persona interessada a recopilar la memòria oral. Per ara, hi forma part gent jove no més gran de trenta anys, fet que acollim amb alegria, ja que juntament amb la renovació dels membres de la junta, l’entitat també s’està rejovenint i s’amplia. Ara mateix, formen part d’aquest nou grup 12 persones de fora de l’entitat», assenyala Ferret. I és que el ritme d’activitat a Carrutxa no s’atura, ja que fan «una activitat per setmana. En 2018, hem fet més de 70 activitats. El nostre dia a dia és fer recerca, però també digitalitzar molta informació».

A tall de resum, Ferret explica que els eixos clau que conformen l’activitat més potent de Carrutxa són els programes ‘Compartir el Coneixement’ i ‘Memòria Històrica’. Ambdós projectes es diferencien amb diverses activitats, però alhora també es retroalimenten.  

«A ‘Compartir el Coneixement’, programa creat el 2014, fem sessions de petit format, com xerrades obertes a tothom on donem a conèixer les nostres recerques. Són exemples una sobre les representacions d’Els pastorets o les festes de Sant Antoni a Mallorca», explica Ferret, però n’hi ha d’altres activitats, com una centrada a recordar les dones de la guerra civil, que també s’emmarca en el programa ‘Memòria Històrica’. 

A l’equip d’investigadors de Carrutxa hi ha 10 persones amb diferents fronts de recerca oberts. A banda de la guerra civil i memòria històrica, hi ha recerques sobre la llum abans de l’arribada de l’electricitat o una altra dels escuts antics de Reus. També se segueixen realitzant estudis sobre les formes de vida del passat i diverses festivitats com la del cicle hivernal i també sobre les festes majors i les festes de barri. 

Comentarios
Multimedia Diari