Cent anys ajudant a aprendre

L'Escola Prat de la Riba celebra el seu centenari mantenint el seu ideari: oferint als seus alumnes les eines per obtenir el coneixement i educant en els valors

19 mayo 2017 18:03 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El primer edifici que es va construir a Reus per acollir una escola pública fa 100 anys. L’Escola Prat de la Riba, que des de la seva fundació ocupa l’equipament modernista ubicat a l’avinguda Prat de la Riba, arriba al seu centenari amb una forta salut i, sobretot, mantenint un model educatiu «el més competencial possible. No tan centrat en els continguts, sinó en l’aprenentatge. Ensenyem als nostres alumnes les estratègies i eines per poder aprendre», explica la directora del centre, Meritxell Tomàs, qui afegeix que «un altre dels nostres trets característics és que treballem molt els valors».

La història de l’Escola Prat de la Riba es remunta al 1911, quan l’Ajuntament d’aquella època decideix construir el primer ‘grup escolar de la ciutat’. De fet aquest és el nom que consta del centre a les sessions municipals prèvies a la inauguració oficial i a les ressenyes publicades a la premsa, tal com remarca Isidoro Fernández en el seu llibre, CEIP Prat de la Riba. Memòria cronològica, publicat fa 10 anys coincidint amb el 90è aniversari del centre.

El projecte va ser encarregat a l’arquitecte reusenc Pere Caselles, que va dissenyar un edifici modernista que encara avui conserva tots els seus elements, que el converteixen en un equipament catalogat i protegit, que forma part de la Ruta del Modernisme de Reus.

En aquest sentit, la seva directora explica que «qualsevol petita reforma que volem fer ens obliga a demanar un permís especial a Arquitectura i Urbanisme de l’Ajuntament». Gràcies a això, i a la cura que l’escola sempre ha tingut amb el seu edifici, avui en dia es conserven intactes i com el primer dia les seves taules de colors, els vitralls, o tots els elements de la façana i exteriors.

Cent anys d’història donen per molt i l’Escola Prat de la Riba s’ha anat adaptant als canvis. La divisió del centre entre nois i noies, o el seu nom de José Antonio (en referència a Primo de Rivera), queden molt lluny, però encara avui són detalls recordats i explicats als seus alumnes «perquè també coneguin la nostra evolució i com han canviat els temps», comenta Meritxell Tomàs, qui també recorda que «un altre dels punts forts de la nostra escola és la vessant artística, que ens agrada molt potenciar entre els nostres alumnes».

Per aquest motiu, el primer acte per obrir el centenari del col·legi ha estat l’elaboració d’un mural en el pati , dissenyat per l’il·lustrador Joan Turu juntament amb els alumnes de sisè.

En el mural es veuen reflectits personatges de diferents àmbits laborals, «perquè tots els alumnes es sentin representats en les seves habilitats», afegeix la directora.

Des d’ara, i fins al 10 de juny de l’any vinent, alumnes i professors treballaran cada mes una activitat destacada de diferents àmbits: esportiu, musical, artístic, etc., fins a arribar a la gran festa que tancarà el curs i la celebració del centenari.

Després, l’Escola Prat de la Riba seguirà treballant dia a dia, sense fer soroll, per seguir «sentint-nos orgullosos de conservar la nostra escola que, tot i el pas del temps, s’ha anant adaptant al moment però mai sense canviar la seva metodologia. Sempre hem estat vius i ens considerem part de la història d’aquesta ciutat i molt orgullosos d’haver format a molts dels seus ciutadans».

Comentarios
Multimedia Diari