Cent anys fent el vermut de Reus

Vermuts Miró finalitza la celebració del centenari de la seva fundació amb una salut envejable. Fins a quatre generacions avalen una empresa familiar líder en l´elaboració d´un vermut de qualitat i de Reus

19 mayo 2017 22:34 | Actualizado a 22 mayo 2017 17:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Pere Miró Aguadé es va instal·lar a Reus el 1957 acompanyant al seu pare. Emilio Miró Salvat volia reorientar el negoci vitivinícola de la família i créixer especialitzant-se en el món del vermut.

El primer lloc on van situar l’empresa a la capital del Baix Camp va ser al carrer Tetuan, on el Pere començaria a aprendre tots els secrets del bon vermuter. 58 anys després d’aquells inicis en Pere continua vinculat a l’empresa, ara com a propietari i president. I és que tot i estar jubilat, encara avui en dia es passa molts matins a la nau del polígon Agro Reus acompanyat del seu fill Pere.

Així és Vermuts Miró, una empresa familiar, tradicional i centenària (acaba de complir 100 anys) que ha fet de la saviesa del vermut el seu principal puntal, un coneixement que ha sabut transmetre de generació en generació. De fet, el seu actual director, Carles Prats, explica que la beguda s’elabora seguint la fórmula tradicional que s’ha mantingut intacte i en rigorós secret.

«Hem industrialitzat només una part del procés d’elaboració. L’altre es fa igual que 80 anys endarrere perquè les propietats i la qualitat no canviïn», explica Prats, qui considera aquest know how (saber fer) adquirit durant dècades com un dels principals patrimonis de Vermuts Miró.

Ell mateix apunta que la marca no seria la mateixa si Emilio Miró Olivé, metge de professió i establert a Cornudella de Montsant, no hagués posat en marxa el celler a principis de 1900.

«És molt important parlar de 1914 i del celler de Cornudella de Montsant perquè el vi és un element importantíssim en l’elaboració del vermut. Sense aquells coneixements el producte no seria el mateix». De fet, la marca Miró no es potenciaria fins als anys 80 deixant de banda l’elaboració de vins aromatitzats i de licor per centrar-se, exclusivament, en el vermut.

Actualment, Vermuts Miró travessa un dels millors moments de la seva història. Exporta el seu vermut arreu de l’Estat i en una vintena de països (recentment ha iniciat la incursió al mercat dels Estats Units), es troba en diferents cadenes de distribució i, en uns dos anys, ha augmentat la producció en un 68%, xifra que representa unes 800.000 ampolles. A més a més, també elabora vermuts per marques blanques però sense aplicar al complet la fórmula tradicional.

Tampoc és cap secret que Vermuts Miró, amb quatre generacions d’història, ha estat determinant a l’hora de situar el vermut, de nou, com una beguda de moda i amb uns índexs de popularitat similars als dels anys seixanta i setanta. Per aconseguir-ho, Prats explica que ha estat essencial la feina de promoció que han dut a terme a tots els nivells.

«Els clients ens reconeixien com un gran vermut però potser no teníem una difusió prou gran de la marca. Llavors és quan decidim començar per Reus perquè pensem que les complicitats es guanyen primer al mateix territori», reflexiona Prats, autèntic artífex de tot aquest canvi des que agafés les regnes del negoci a finals de 2012.

Les innovacions

Amb el pas dels anys també s’ha diversificat la gamma de productes en diferents formats per tal d’arribar a tots els públics (Vermuts Blanc, Roig i Sec; Vermut Casero, Reserva i Etiqueta Negrea) amb la qualitat com a principal bandera. Per tercer any consecutiu l’empresa ha obtingut la IFS, una certificació internacional de Seguretat Alimentària.

Però aquí no acaba tot, ja que darrerament han iniciat apostes revolucionàries per tal d’aconseguir revertir la imatge que el vermut és només una beguda pensada pels aperitius salats. També han iniciat un camí per consolidar la seva en el món de la gastronomia. En aquest camp, a més a més, han creat diverses aliances amb prestigiosos xefs.

Comentarios
Multimedia Diari