Centre de Lectura: la secció de Ciències de l’Educació, fets i projectes

La secció busca debatre les noves formes educatives per donar resposta a les actuals necessitats dels centres

16 febrero 2020 11:40 | Actualizado a 07 marzo 2020 11:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Secció de Ciències de l’Educació del Centre de Lectura de Reus –abans anomenada Secció de Pedagogia– porta a terme, des de fa anys, cursos adreçats a mestres i a professors, presentacions de llibres de temes pedagògics i altres activitats relacionades amb el món de la formació i l’ensenyament.

La integren professionals del món educatiu de tots els àmbits: escoles bressol, escoles d’Educació Especial, centres de Primària i Secundària, facultats universitàries. Com a socis del Centre de Lectura, volem transmetre el nostre compromís amb l’educació i l’ensenyament i el nostre desig de treballar per millorar-lo i aportar un diàleg amb altres professionals del món de la psicologia, de la psicoanàlisi, de la neurociència, del món artístic, i també amb els pares, per trobar i aportar respostes i eines de treball que transmetin valors com, per exemple, despertar l’interès per aprendre, incentivar en els mestres la il·lusió a l’hora d’ensenyar, investigar en noves metodologies, implicar-se en la formació permanent...

Anualment, a la tardor, i conjuntament amb el Pla de Formació de Zona del Centre de Recursos Pedagògics Baix Camp del Departament d’Educació de la Generalitat, organitzem cursos adreçats específicament als professionals de l’educació i, en general, al públic interessat en la temàtica educativa de les etapes de 0 a 17 anys. Són, doncs, oberts a tothom, no exclusius per als socis.

Volem oferir recursos teòrics i pràctics per tal de garantir l’èxit escolar i personal dels alumnes, perquè creiem que l’escola no es pot mantenir al marge de la intensa transformació que viu la societat del segle XXI, i que és imprescindible repensar noves formes per donar resposta a les necessitats dels centres, del professorat i de l’alumnat. I és precisament això el que pretenem en aquests cursos. Estem convençuts que mostrar l’aplicació de noves propostes educatives portades a la pràctica per centres innovadors ajuda els professionals a ampliar la visió d’aquest nou paradigma educatiu.

I la veritat és que hem superat les expectatives, perquè gairebé cada any hem hagut de limitar la formació a 140 inscrits, que és el màxim aforament de la nostra sala d’actes. Veritablement, tot un èxit, que ens anima a continuar per aquest camí iniciat ja fa temps.

Normalment, els cursos es desenvolupen en 7 o 8 sessions monogràfiques. S’hi han tractat temes diversos i de molta actualitat: ‘Trastorns de l’aprenentatge’, ‘L’adolescència’, ‘Infància 0-6 anys’, ‘Educació emocional i creativitat’...

El curs 2018-2019 el vam dedicar a ‘L’escola inclusiva’, un tema absolutament imprescindible i urgent de tractar, per tal que es creï un espai de reflexió al voltant de la inclusió social de les persones amb diferents graus de diversitat funcional i psíquica.

I el del 2019-2020 ha tractat sobre ‘Temps de transformació educativa, de la llar d’infants a l’institut’, en aquesta ocasió s’han presentat projectes innovadors portats a terme per diferents centres del nostre entorn.

Cadascun dels cursos ha combinat teoria i pràctica, però donant més èmfasi a la pràctica, que és el que els assistents reclamen. S’ha comptat amb la generositat dels formadors, que han fet la seva tasca amb caràcter voluntari i sense percebre res a canvi. Les sessions les han desenvolupat professionals altament qualificats i de tots els nivells: educadors de llars d’infants, mestres, professors de Secundària, catedràtics d’Universitat; en general vinguts de l’entorn més immediat, però, també, de Barcelona i de les comarques del Vallès.

La valoració que n’han fet els inscrits ha estat altament positiva, i a més els ha servit d’hores de formació que, cada any, aquests professionals han de justificar.

Paral·lelament hem anat programant els anomenats ‘tallers’, que pretenen estimular el coneixement de la pròpia ciutat i reconèixer els elements històrics que encara hi perduren. L’objectiu és el d’oferir propostes de visites per diferents indrets de Reus, per tal que els mestres i professors les puguin transmetre als seus alumnes, de forma pràctica. Hem fet les rutes: ‘De ravals endins’, ‘De ravals enfora’, ‘Ruta del modernisme no residencial’, ‘Ruta de l’aigua’...

I ja estem preparant per a la propera tardor el curs ‘Els museus i les escoles, propostes per als alumnes’.

Davant la bona resposta rebuda, tant dels socis com del públic en general, la nostra intenció és continuar en aquesta línia: per poder posar a l’abast dels professionals de l’educació marcs teòrics, estratègies i eines que els facilitin la tasca de formadors de les noves generacions a les quals toca viure en una societat tan canviant com és la nostra.

 

CARME JUST

Secció de Ciències de l'Educació del Centre de Lectura

Comentarios
Multimedia Diari