Coia Ballesté: «Aquesta Festa Major la recordarem i ens farà reflexionar»

La periodista pronuncia el pregó al saló de plens de l’Ajuntament i dona el tret de sortida de la cita festiva

25 junio 2020 08:20 | Actualizado a 27 junio 2020 08:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La lectura del pregó és un dels actes més importants de la Festa Major de Sant Pere. És el que va donar el tret de sortida a la festa ahir, ja que la Tronada no va petar. El pregó d’aquest any va anar a càrrec de la periodista Coia Ballesté, qui va pronunciar-lo ahir en un saló de plens de l’Ajuntament d’allò més diferent i després del concert dels Ministers de Reus des de la Galeria dels Fills Il·lustres de l’Ajuntament de Reus. I és que a causa de la Covid-19, es va dur a terme a porta tancada. L’estança no va poder omplir-se de reusencs i reusenques com és habitual i es va retransmetre en directe per reus.cat i per Canal Reus TV.

Ballesté va retre homenatge a la Tronada, tot fent una crònica en directe d’una peça audiovisual antiga i una de més recent. També va sortir a guaitar al balcó per veure l’ambient a plaça. En acabar el pregó, es va procedir al lliurament del Tro de Festa 2020 a Joan Ciurana, recepció que va incloure un vídeo a banda on el regidor de Cultura, Daniel Recasens, va donar el guardó en mà. Per la seva banda, l’alcalde, Carles Pellicer, va anunciar que la periodista «encendrà la propera Tronada que es faci a Reus». Tot seguit, va sonar el Toc de Festa.

 

 

Ballesté, presidenta del Col·legi de Periodistes a Tarragona i vicedegana del Col·legi a Catalunya, va respondre unes preguntes dies abans de la lectura del pregó al Diari. «Quan em va dir que seria la pregonera em vaig emocionar molt. Fer el pregó de la teva ciutat està molt lligat als records íntims de tota la teva vida, família, amics, etc. He voltat molt pel món, fora de Reus, però és un lloc on sempre tornaria», va reconèixer Ballesté. Des del principi va tenir clars els eixos a partir dels quals volia articular el seu discurs: «Primer de tot, volia fer un reconeixement a la ciutadania que fa de Reus el que és. Destaco el teixit associatiu tan ampli que hi ha i, com amb la valentia i l’empenta que caracteritza la capital del Baix Camp, s’han pogut mantenir vives les tradicions tot i les pandèmies que hem passat, que hi ha hagut diverses. Faig un recull, de fet, en què es veu que els problemes pels quals hem passat són els mateixos tant amb la Covid-19 com amb la pesta negra, per exemple. Els problemes giren al voltant, i de forma aproximada, de les mateixes necessitats».

Un periodisme ‘ferm’

També va voler copsar a la redacció del pregó la seva condició de periodista per tal de «defensar un col·lectiu que tot i la precarietat econòmica causada per l’emergència sanitària, ha estat al peu del canó, informant. Si la ciutat no té un periodisme ferm, no avança. Amb un de més feble, tenim una democràcia més dèbil. Hem de testimoniar el què passa als carrers», va reblar.

Sempre dic que podria viure a molts llocs del món, però sabent que sempre puc tornar a Reus

La Tronada i el Seguici Festiu, continua, és el que més li agrada, forma part de la seva «realitat com a persona», acota. La Festa Major de Reus és per a ella una cita que «far connectar tothom», és «potser, un punt de trobada amb amics, que no has vist al llarg de l’any, i per fi pots veure amb calma», tot esperant que esclati la Tronada o que ballin els gegants.Preguntada pels records que li evoca la Festa Major de la seva ciutat, Ballesté enumera vivències amb els pares, els avis, amb els amics i els fills. «La Festa Major és, al cap i a la fi, un repàs de la teva pròpia vida i de tots els records que tens com a persona. Sempre dic que podria viure a molts llocs del món, però sabent que sempre puc tornar a Reus», completa.

En temps com aquests, en què la pandèmia és el tema de totes les converses i agendes mediàtiques, la pregonera explica que els mitjans seran d’allò més importants. «Viurem una festa molt diferent i és molt meritori. Aquesta Festa Major la recordarem i ens farà reflexionar encara més sobre el moment excepcional que estem vivint, ens dirà que hem de ser curosos i tenir una responsabilitat tant individual com col·lectiva per tirar endavant tot plegat. En aquest sentit, els mitjans locals tenen encara més pes en la festa», esmenta.

Comentarios
Multimedia Diari