Comença la festa!

La plaça del Mercadal es va omplir a vessar per donar la benvinguda a les festes de Sant Pere i veure la primera Tronada

19 mayo 2017 22:29 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Sant Pere ja és aquí! Des d’ahir la ciutat ja es troba en mode festa de cara als pròxims dies. Després d’una revetlla de Sant Joan remullada, el sol va lluir de valent durant tota la tarda i els carrers del centre es van omplir de famílies i diversió. El Canó de les Festes i la cercavila del Bou de Reus van fer el seu tomb repartint música i alegria. Mentrestant, a la plaça del Mercadal, els gegants començaven a ballar davant les cares embadalides dels més petits. Un Mercadal, per cert, que pels volts de les set de la tarda ja estava plena a vessar.

Però ahir, el més important era donar la benvinguda com cal a sis dies de festa i disbauxa. I enguany l’encarregat era el reconegut fotògraf Josep Maria Ribas Prous, el qual es va mostrar molt agraït davant l’oportunitat de poder ser el pregoner del #SantPere2015. El seu va ser un discurs farcit de records personals i amb la fotografia sempre ben present. De fet, a través del treball de rellevants fotògrafs de Reus com ara Vidal Colomines o Estanis Pedrola va repassar la historia de la capital del Baix Camp i la seva festa.

En aquest sentit va repescar un article d’un reconegut acadèmic de la Universitat de Moscou que deia: «És ben curiós que Reus, a la vora de la Mediterrània, és molt més conegut en fotografia que , per exemple, Barcelona o Madrid». Per acabar el seu discurs, Ribas Prous va descobrir la seva vessant més ideològica a l’hora de demanar més protagonisme a una joventut «idealista i utòpica» i reivindicar una Catalunya lliure en cultura, justícia i «integradora per al foraster amb els seus drets i deures».

Els iniciadors de la Festa

Les darreres paraules del pregoner van ser seguides per uns eixordadors i continuats aplaudiments del saló de plens, engalanat i ple a vessar d’autoritats, reusencs i familiars. L’acte més protocol·lari de les fetes també va tenir dos moments destacats. El primer va ser quan l’alcalde, Carles Pellicer, va tenir un petit record per tres personatges clau en la història de la festa reusenca com Jaume Amenós –el qual l’any passat va exercir de pregoner–, Joan Ramon Mestre i el folklorista Josep Bargalló.

L’altre fou amb motiu del nomenament de la persona distingida amb el Tro de Festa. L’encarregada d’anunciar-ho va ser la recent investida regidora de Cultura i Joventut, Montserrat Caelles, que s’estrenava al ple municipal. Aquest va recaure en l’exarxiver municipal i membre de Carrutxa, Ezequiel Gort, «pel seu treball de recerca constant en esbrinar i donar a conèixer les celebracions que envolten Sant Pere». Un Tro de Festa que, ell mateix, va reconèixer que no s’esperava gens ni mica.

Arribats en aquest punt tocava el moment més esperat pels ciutadans que omplien des de feia més d’una hora la plaça del Mercadal. Més puntual que altres anys (abans de les 21 h) s’encenia la primera Tronada. Aquesta va ser ràpida i els masclets van petar fort, ben fort durant tot el seu recorregut. L’esclat final va ser premiat per nous aplaudiments de tota una plaça entregada i amb ganes de festa. En aquesta ocasió, la figura elaborada amb la pólvora dels masclets en el seu tram final eren les paraules ‘Festa Major de Sant Pere 2015’.

Instants després van entrar en joc els membres de la cercavila del Masclet, els quals van donar un tast a Ribas Prous com a encarregat d’encendre la Tronada. Les altres tronades, les encendran la missionera Isabel Correig, els exregidors de l’anterior mandat i el jugador del Barça Sergi Roberto. Un cop efectuats els primers masclets a plaça, la cercavila va iniciar la seva ruta. També es van sentir cants d’«in-inde-independència!», encara que amb menys intensitat que l’any passat.

Comentarios
Multimedia Diari