Comerç de Reus: 'És la primera vegada en 36 anys que he estat dos mesos sense pujar la persiana'

Les botigues de proximitat a Reus tornen a l'activitat a mig gas i amb noves mesures de seguretat pel coronavirus

04 mayo 2020 11:47 | Actualizado a 04 mayo 2020 12:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El petit comerç pot tornar a atendre presencialment els clients des d'aquest dilluns, amb l'entrada en vigor d'algunes mesures previstes a la fase 0 del pla de desconfinament del govern estatal. "És la primera vegada en 36 anys que he estat dos mesos sense pujar la persiana", explica Sefa Blanch, propietària d'Elèctrica Ramon Martí, de Reus. Durant aquest temps ha pogut servir comandes que li han fet a través de la pàgina web, però reconeix que a vegades ni tan sols li sortia a compte perquè eren vendes petites. Per poder obrir ha hagut de fer canvis, com donar cita als compradors per evitar concentracions a l'interior del local, extremar les mesures higièniques i fins i tot col·locar una mampara al taulell.

A dos quarts de deu, puntual, Sefa Blanch aixeca la persiana per atendre el primer client que té cita prèvia, i que ja s'espera a la porta. "Un fluorescent per la cuina. És la primera venda que faig a la botiga en quasi dos mesos. No m'ho hagués imaginat mai, ni tan sols quan va començar l'estat d'alarma", comenta la propietària amb una barreja d'alegria i amargor. Porta el negoci tota sola, un fet que l'ha ajudat aquestes setmanes que ha hagut de tancar ja que no ha hagut de fer cap ERTO. L'impacte econòmic que li ha suposat no el té calculat, però afirma que són "molts diners".

Durant aquest temps se li han disparat les comandes a través de la pàgina web, però tot i això no ha arribat, ni de bon tros, a compensar el tancament de la botiga. "Hem venut coses petites i moltes vegades no em compensava repartir-les, perquè havia de venir a la botiga a buscar-ho, pagar la benzina del transport... era més el servei", assenyala. Els seus clients són persones del barri de tota la vida, que necessiten petits electrodomèstics o productes relacionats amb l'electricitat i la lampisteria.

Nova realitat

Des d'aquest dilluns els locals comercials de menys de 400 metres quadrats poden tornar a obrir, però amb unes mesures de seguretat estrictes per evitar la propagació del coronavirus. Blanch ha de donar cita prèvia als compradors. Cada mitja hora, un client. "Quan vam saber que hi havia una fase 0 amb cita prèvia ho vam posar a Facebook i Instagram, i la gent nes va trucant", indica. Tot i això, en la primera hora de reobertura ja ha vist que gent que passa pel carrer i veu la persiana pujada, s'atura per comprar, cosa que provoca que hi hagi esperant dues o tres persones. De tota manera, no deixa entrar més d'una persona a la botiga.

Un cop a dins, Blanch els convida a rentar-se les mans amb gel, i quan marxen els dona una tovalloleta i neteja el pom de la porta. També ha hagut de col·locar una paperera amb pedal i uns senyals a terra que marquen on s'ha de situar el comprador, per mantenir la distància. I encara que no era obligatori, ha apostat per instal·lar una mampara de metacrilat, que ja té posada "des de fa més de vint dies". "No sabíem quan obriríem però ja vam veure que hauríem de conviure amb el virus", assenyala, i tot i que "és un cost afegit", valora que és un element més de seguretat, tant per als clients com per a ella.

Comentarios
Multimedia Diari