Comerços i artistes de Reus s'uneixen per pintar persianes en benefici dels refugiats

Reus Refugi, Comerç Solidari Reus i un col·lectiu local d’artistes gràfics de la ciutat creen el projecte ‘Murals que obren portes’ 

26 septiembre 2019 08:24 | Actualizado a 26 septiembre 2019 08:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’agrupació Comerç Solidari Reus va presentar aquest passat dimarts al matí ‘Murals que obren portes’. La iniciativa va sorgir com a resultat de la col·laboració de  Reus Refugi, Comerç Solidari Reus i un col·lectiu local d’artistes gràfics de la ciutat. La proposta reunirà entre 15 i 20 persones, entre refugiats, joves no acompanyats i artistes de Reus amb l’objectiu de fer una activitat de forma conjunta i de caràcter solidari. En aquest cas, pintaran persianes de diferents comerços de la ciutat, espais que esdevenen símbols i que representen molt més. 

La primera persiana es pintarà  aquest dissabte i serà de la Cooperativa El Brot. L’actuació anirà seguida d’unes altres que es pintaran properament: seran el restaurant Le Bistrot, la botiga La Caseta de l’Arbre i el Colmado Baró. Les dates, encara per definir, s’anunciaran a les xarxes socials. Així doncs, es pintaran quatre persianes de diferents comerços de la capital del Baix Camp.

«Aquesta iniciativa esdevé una manera d’expressar-se i la idea és que vagin sumant-se artistes i comerços, no està tancada a ningú. Volem que tingui continuïtat», van afegir des de Comerç Solidari Reus. Per la seva banda, Víctor Taltavull, de Reus Refugi, va explicar els orígens de la idea: «Al començament volíem que fos un mural, ens basàvem en un projecte de Barcelona com a referència. Al final, les persianes van ser una alternativa per poder realitzar les accions artístiques i fer participar els comerços». Pel que fa a la temàtica de les pintades que es durà a terme, són sorpresa. 

Festa de presentació

‘Murals que obren portes’ tindrà també una festa de presentació a Cal Massó (12-14h) el mateix dia de la primera actuació artística, i serà a prop de la Cooperativa El Brot. D’aquesta manera, els assistents que vulguin podran veure com es pinta la primera persiana. A l’acte inaugural hi haurà també  aperitius per a tothom, espai de degustació i una zona d’activitats infantils. La cita estarà amenitzada amb la música de Sonia Solfa feat Dj Luna i Dj Lioparda. 

Els diners recaptats durant la inauguració –amb aportacions i donatius lliures–, serviran per finançar el propi projecte i ajudar els membres de Reus Refugi. ‘Murals que obren portes’ no ha estat una activitat tancada. Molts dels artistes participants s’han reunit prèviament amb refugiats i han dut a terme sessions d’arteterapia per fomentar la inclusió social, una tasca que ha anat a càrrec de l’arteterapeuta Teresa Numen. «Un dels objectius és que desenvolupin una acció on s’intervé de forma artística i social. S’han de veure identificats amb el que pinten i fer-se la ciutat una mica seva. En definitiva, deixar empremta, tot sortint de l’anonimat», va concloure Numen. 

Comentarios
Multimedia Diari