Creativitat i innovació a través de la cooperació i els interessos mutus

L’INS Roseta Mauri participa en l’InJUè Smart Challenge amb els alumnes de 3r i 4t d’ESO

20 enero 2018 16:28 | Actualizado a 20 enero 2018 16:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Institut Roseta Mauri continua formant el seu alumnat en matèria de noves tecnologies. Aquest cop, ha estat el torn dels alumnes de tercer i quart d’ESO. I és que juntament amb 10 centres educatius més del Camp de Tarragona, és a dir, prop de 700 alumnes, participaran en la primera edició del torneig InJUè Smart Challenge, promogut per l’agrupació Petits Enginyers amb la finalitat de despertar l’esperit innovador. El repte consisteix en resoldre en tres mesos un projecte. Les eines necessàries seran les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) amb la plataforma participo.cat i les xarxes socials, un mecanisme complementari a la tasca.

Per abordar-ho, es faran uns tallers amb experts en TIC i emprenedoria per generar nous impactes en la forma de pensar i idear nous conceptes. En aquest cas, l’Institut Roseta Mauri de Reus va rebre ahir divendres la visita d’un dels fundadors de Petits Enginyers, en Vasil Valkov. A través d’un petit test introduït a principi de la sessió, els alumnes d’ESO, van agrupar-se en diferents equips per tal de dur cap endavant la dinàmica. «L’objectiu és que els estudiants pensin en una proposta d’oci familiar, que es pugui fer amb l’interès i gustos de tota la família», va detallar Valkov. Per dur-ho a terme, a cadascun dels membres se’ls assigna una sèrie de rols associats a la família i només en aquesta primera sessió. Un fa de mare, pare, fills o, fins i tot, d’avi o àvia.

El perquè de tota aquesta simulació es remet que «en l’actualitat és complex relacionar una activitat lúdica compartida amb la família i que agradi a tothom». El factor cooperatiu serà clau per crear un projecte innovador amb el suport de les tecnologies de fons. En va ser un exemple el grup de l’alumne Álvaro Castillejo, des d’on es va admetre que «trobar una idea diferent és complex. Nosaltres pensem en una aplicació mòbil que permeti visitar llocs i fer rutes», una idea que encara és primerenca, però que potser «pot incloure informació útil dels espais visitats o descobrir establiments on facin descomptes». Donar tombs al projecte, «ha de fer sorgir una idea per sortir fora de l’entorn lúdic tancat, com seria jugar a videojocs o anar al cinema a través del suport tecnològic», va reiterar Valkov.

La iniciativa, emmarcada dins el pla de prevenció a les addiccions Planet Youth d’Islàndia, també ajuda a crear una xarxa de projectes de tots els centres adherits. Un cop tancades les propostes, es posaran a disposició de la Càtedra d’emprenedoria i Creació d’Empreses i la d’Inclusió Social de la Universitat Rovira i Virgili per ser incorporades a diverses investigacions sobre l’oci juvenil. A la primavera es farà el lliurament de premis amb una pila de categories, ja que no es vol tancar la porta a la varietat d’idees. Malgrat tot, hi haurà un premi estrella: el Team Challenge al millor treball en equip.

Comentarios
Multimedia Diari