Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Defensen revisar l’organització de proves esportives massives al Priorat

El Consell d’alcaldes qüestiona, en un manifest, el model i s’oposa «a totes les activitats que no tenen en compte les característiques i la petita dimensió de la comarca»

Sílvia Fornós

Whatsapp
Imatge d’arxiu de la Gran Fondo Cambrils Park que reuneix més de 2.000 ciclistes. FOTO: cedida

Imatge d’arxiu de la Gran Fondo Cambrils Park que reuneix més de 2.000 ciclistes. FOTO: cedida

El Consell d’alcaldes del Priorat ha aprovat un manifest en què qüestiona l’organització d’aquelles activitats esportives massives «que no tenen en compte els impactes negatius que se’n deriven, com el col·lapse de les vies de circulació urbanes i interurbanes, l’afectació a les activitats econòmiques i la vida quotidiana de la població i els perjudicis en el paisatge i la qualitat dels espais naturals», entre altres factors. El manifest deixa clar, però, «que, en cap cas, es volen prohibir aquestes activitats», sinó que es tinguin en consideració les dimensions del territori, les seves característiques i l’impacte que acaben tenint». Són cada cop més nombroses les veus que, en el cas del Priorat, qüestionen l’alta freqüència amb la qual se celebren proves esportives multitudinàries que, sovint, no tenen en compte les afectacions que ocasionen en el territori per on es transiten.

En aquesta línia, el manifest aprovat pel Consell d’alcaldes exposa que «ja fa un temps que diferents entitats i empreses estan programant activitats al Priorat sense tenir en compte aquest model de desenvolupament consensuat, que implica una exigència de respecte a un territori i els seus valors i en què la sostenibilitat és clau». Se citen, per exemple, el cas dels ral·lis, rutes motociclistes i curses ciclistes massives. 

Aquestes preocupacions es resumeixen en sis punts. El primer és «el suport a totes aquelles activitats lúdiques i esportives que es facin seguint el model de desenvolupament sostenible consensuat pels agents públics i privats del territori». El segon punt denuncia totes aquelles activitats «que no tenen en compte els impactes negatius que se’n deriven». El tercer mostra l’oposició dels alcaldes «a totes aquelles activitats que no tenen en compte la petita dimensió d’una comarca de menys de 10.000 habitants i que ja pateix problemes de mobilitat i on és impossible que les activitats molt nombroses no tinguin impactes greus». En conseqüència, el quart punt demana al Servei Català de Trànsit «que tingui en compte el parer dels ajuntaments i del Consell Comarcal en el tràmit d’autorització d’aquestes activitats». El cinquè constata la necessitat que la Generalitat «tingui en compte el compromís de tots els agents del territori en relació al model de desenvolupament del Priorat a l’hora de plantejar qualsevol iniciativa que afecti la comarca». Finalment, el manifest exposa «la voluntat de col·laborar amb les entitats i empreses organitzadores d’activitats ludicoesportives en la definició  d’aquests tipus de proves».

«La massificació va en contra de la marca Priorat»
Des de l’associació Priorat Enoturisme celebren que els alcaldes de la comarca hagin signat el manifest que qüestiona les proves esportives massives a la comarca. La representant de l’entitat a la Taula de Turisme Sostenible del Priorat, Isabel Vilà, assegura que «la massificació va en contra de la marca Priorat», i que, en aquest sentit, la iniciativa dels alcaldes «recull el sentiment de tota una comarca». Recorda que voler controlar l’organització d’aquest tipus d’esdeveniments no significa «estar en contra del turisme ni de les activitats esportives que s’impulsen».

«Tots els esdeveniments que sobrepassin la capacitat que té el Priorat acaben donant mal nom a la comarca», afegeix Isabel Vilà. Recorda que «l’organització d’esdeveniments multitudinaris comporta el risc d’anar en contra del paisatge i des de la comarca som conscients que, si es perd el paisatge, es perdrà tot el que hem aconseguit».

En aquesta línia, Isabel Vilà recorda que «des de l’organització d’aquest tipus d’esdeveniments s’ha reconegut públicament que únicament serveixen per fer publicitat, ja que durant la resta de l’any ja s’encarreguen de portar petits grups de turistes per conèixer la comarca». Sobre això, la representant de Priorat Enoturisme a la Taula de Turisme Sostenible del Priorat,
considera que «aquest és el model que s’hauria de seguir, ja que les proves esportives massificades van en contra de la resta d’activitats que es promouen des de la comarca»

Temas

Comentarios

Lea También