Descobertes dues cel·les de l’etapa més primitiva de la Cartoixa d'Escaladei

Les estances composaven el claustre del segle XIII. També s’han trobat tres capelles

01 agosto 2020 09:45 | Actualizado a 01 agosto 2020 10:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

A la Cartoixa d’Escaladei s’han descobert tres capelles i dues cel·les de l’etapa més primitiva que romanien enterrades en el subsòl, tractant-se de les cel·les més antigues de totes les cartoixes de la Península Ibèrica. I és  que la d’Escaladei va ser la primera fundació que va tenir l’orde a la península i que la gran majoria de les cartoixes han estat reformades.

Els arqueòlegs, que tenien coneixement de l’existència d’aquests vestigis, s’han sorprès del bon estat de conservació. Han sortit a la llum arran el projecte d’adequació del claustre major del segle XIII, on antigament hi havia una dotzena de cel·les d’estil romànic. Una de les cel·les excavades es deixarà com a espai visible, així com també les capelles individuals gòtiques aparegudes arran l’església. Amb un pressupost de gairebé 2,5 milions euros, el projecte està finançat pel departament de Cultura, el programa de l’1,5% Cultural del Ministeri de Foment, els fons FEDER de la Unió Europea i la Fundació ‘la Caixa’, en el marc del programa ‘Patrimoni en Acció’.

Per conèixer de primera mà les obres, la consellera de Cultura va visitar, ahir, Escaladei. Actualment, s’està executant la primera fase dels treballs de rehabilitació de l’església i l’adequació del claustre major de la Cartoixa de Santa Maria d’Escaladei, al municipi de la Morera de Montsant, a la comarca del Priorat. En aquests darrers mesos d’intervencions, els treballs efectuats ja han permès destacades troballes com l’aparició de l’estructura de les cel·les primitives que composaven el claustre del segle XIII, així com les restes de tres capelles gòtiques datades al segle XV. 

Aquest no és el primer cop que les excavacions arqueològiques treuen a la llum elements arquitectònics de la cartoixa que estaven enterrats o es donaven per espoliats o desapareguts. Ja ha succeït en anteriors intervencions, en el cas del claustre menor, per exemple. La Cartoixa d’Escaladei és l’únic monestir cartoixà accessible al públic a Catalunya.

Comentarios
Multimedia Diari