Descobridors d’espais desconeguts

Una entitat formada per arquitectes, mestres i historiadors treballa per obrir a la ciutadania els racons menys coneguts del patrimoni

27 agosto 2017 18:05 | Actualizado a 03 noviembre 2017 13:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La majoria són arquitectes. Molts d’ells, de fet, encara eren estudiants quan van començar a parlar del projecte. Després s’hi han sumat altres perfils com ara mestres o historiadors. I tots tenen un objectiu comú. Busquen posar en valor petites joies ocultes del patrimoni. Aquells indrets i racons de casa nostra que pràcticament no es coneixen però que tenen un interès especial, tant des del punt de vista arquitectònic com històric o social. Així va néixer Espais Ocults, una entitat que treballa precisament amb aquest objectiu i que poc a poc va consolidant la seva activitat.

Els que hi són des del primer dia encara recorden com, tot i que des de bon començament tenien clar que volien donar a conèixer indrets poc coneguts, d’entrada no sabien com enfocar-ho. Es van posar a treballar i al cap de pocs mesos ja van poder obrir al públic sis espais, entre ells l’Estació Enològica, el taller de l’escultor Ramon Ferran o l’escola Maria Cortina. Va ser un èxit. Llavors, però, era una activitat puntual, Reus Ocult. Va servir per prendre-li el pols i per veure que la cosa funcionava. Que tenia bona rebuda. Després, també han exportat el model amb propostes a Tarragona, Valls i Cambrils. I ara han creat l’associació Espais Ocults, que ha anat agafant força i que prepara un bon sarau pel proper mes de setembre –els dies 16 i 17– a la ciutat que la va veure néixer.

Abans de tancar una visita a un lloc concret, hi ha molta feina de producció al darrere. Han d’establir contactes amb els propietaris, plantejar-los la idea i saber si s’avé a participar-hi. Si hi està d’acord, arriba el moment de recopilar informació per poder oferir visites el més documentades i rigoroses possible. El fet de ser un grup transversal, heterogeni i amb coneixements i inquietuds diferents, fa que cada vegada s’enriqueixi més el seu domini de cadascun dels espais que proposen visitar. Als pincipis eren sis, i ara el grup ha anat creixent.

Quan es va començar a gestar el projecte, el 70% dels seus impulsors no eren de Reus, explica el president d’Espais Ocults, Alex Briñón. Justament ell és un dels arribats de fora –és de Badalona– i va fer cap a la ciutat per estudiar Arquitectura. També hi ha gent de Solivella o Castelló de la Plana, per exemple. I òbviament, de Reus. «Als que som de fora a vegades hi ha coses que ens criden l’atenció, i ens preguntem per què no s’ensenyen determinats indrets», explica Josep Maria Iglesias, de Solivella.

Oberts a exportar el format

Tot i que va començar com una activitat puntual, ara, com a associació, no es descarta exportar-ho a altres espais o municipis. «No és un format tancat i estem oberts a ampliar-ho», afirmen. Però, això sí, poc a poc i bona lletra. Ho aniran fent sobre la marxa, i de manera que pu gui encaixar amb la seva vida privada i professional. I és que per preparar una jornada d’activitats hi ha dos mesos de feina al darrere

Per a l’activitat del Reus Ocult que duran a terme al setembre, obriran dotze espais, dividits en tres zones –nord, centre i sud–, explica el reusenc Josep Lluís Blanch, també membre fundador de l’associació. En aquest cas volen donar protagonisme també als barris i anar més anllà del nucli històric. Visitaran, doncs, llocs com l’Institut Pere Mata, els Blocs Bofill, la Casa Gasull, el Mas Tallapedra, alguns racons de la Prioral com l’orgue i el campanar o la Parròquia de Sant Bernat Calbó. 

En l'activitat que preparen per a mitjans de setembre, volen donar protagonisme també als barris i anar més enllà del nucli històric

Molts d’ells són llocs que es veuen sovint i per on es passa sovint, però dels quals la ciutadania desconeix la seva història i els seus valors. Els organitzadors esperen que tingui èxit, i recorden amb emoció la «pujada d’adrenalina» de l’any passat, quan van rebre unes 7.000 visites. Donaran a conèixer els detalls de la cita a la seva pàgina web www.espaisocults.cat el dia 4 de setembre.

L’Eliseu Bàrcena, professor d’història de l’art i un dels integrants incorporats més recentment a Espais Ocults, ho veu com una gran eina per difondre el patrimoni. «Si el patrimoni es coneix, s’estima. I si s’estima, es defensa», apunta. Defineix l’activitat com «una suma fantàstica de patrimoni i ciutadania».


El voluntariat és la clau

Espais Ocults és una entitats sense ànim de lucre. I els seus recursos són limitats. És per això que  el voluntariat hi té un paper clau. Ara estan fent una crida precisament per demanar voluntaris per a l’activitat del setembre. La Marta Nus, ara sòcia, va començar com a voluntària. És mestra. I li va agradar tant el projecte que va decidir implicar-s’hi del tot. «La resposta de la gent és tan bona que em va agradar moltíssim», apunta, posant de relleu el repte que suposa explicar coses sobre espais que fins ara no s’han visitat. A Espais Ocults compten, a més, amb la col·laboració d’Ans Educació –que oferirà activitats per a nens de 3 a 15 anys– i de Bicicamp, que proposarà la visita amb bici. També amb el suport d’empreses com Simon Group i d‘organismes com Reus Capital de la Cultura Catalana, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (demarcació de Tarragona) i la Diputació.

Comentarios
Multimedia Diari