Dones emprenedores: 'Ara les fòbies se superen amb realitat virtual'

Laura Roig (Reus, 1991) és mestra d´educació especial i amb el temps ha esdevingut experta en el camp de les dificultats de l´aprenentatge, l´educació emocional i l´audició i el llenguatge, una especialitat que pertany a la branca de la logopèdia escolar. Fa tres anys va crear amb un equip d´especialistes el Centre de Benestar Emocional, ubicat al raval de Jesús, 40, de Reus.

19 mayo 2017 17:11 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

- Com es va crear el Centre de Benestar Emocional?

-En l’àmbit personal, vaig veure que el tema de treballar com a mestra d’educació especial a hores d’ara estava força complicat. Vam obrir el Centre de Benestar Emocional el 2014 i vam encetar tot el que són reforços, el més típic. Amb el temps, però, vam afegir ser-veis de psicologia i logopèdia, ja que també vam veure que molts dels nens venien preocupats per la separació dels seus pares. Per tant, ens vam plantejar ampliar-nos al sector dels adults. Llavors vam esdevenir un centre multidisciplinari, on tota la família està inclosa. A més, també tractem aspectes de nutrició. D’altra banda comptem amb experts amb força bagatge.

- Utilitzen un mètode sorprenent i immersiu per superar por i fòbies. En què consisteix?

- El recurs s’anomena Psious. Es tracta de la primera plataforma immersiva en línia. És relativament nova, es va fundar l’any 2013 a les oficines de Barcelona i Silicon Valley. Està dissenyada per dur-la a la pràctica en el camp de la salut mental. A través de la realitat virtual, doncs, pots dur a terme teràpies més efectives, i a partir de l’eina es desenvolupen situacions virtuals molt completes i reals, amb les quals els pacients poden superar una fòbia o una por real.

- Quina és la por més freqüent a tractar?

- Són molt habituals els casos de vertigen, la por a volar... Per tant, si suposem que la por del pacient són les alçades, acostumem a ensenyar-li unes imatges que veuen a través d’una mena d’ulleres, semblant a les Oculus rift d’un videojoc, i viuen l’experiència.

- Però saben que es troben a una zona de confort, perquè es troben a la consulta...

- Tot i així, es posen nerviosos, hi ha ansietat. La persona que veu virtualment les alçades es mareja. A més, afegim alguns estímuls. En el cas d’algú que té por a les agulles, també podem emular que li posem aquella goma per estrènyer el braç. A vegades no saben si es troben dins o fora de la situació. De fet, aquesta mesura pels psicòlegs han facilitat molt les coses. Per tant, ara les fòbies se superen amb realitat virtual, i som dels pocs centres que ho fem. Ara no cal que marxem a l’aeroport amb un pacient per superar la por a volar.

- Exacte. Amb els infants dueu a terme el mètode Gliffing. Detalli en què consisteix.

- És un entrenament específic en el qual treballem la lectura. El mètode es diu Gliffing i el nostre públic clau són aquells alumnes amb dificultats de lectura, els quals sovint se senten inferiors tot i tenir una intel·ligència normal. El nostre objectiu és atendre els alumnes en risc i ajudar-los a desenvolupar-se adequadament a l’escola i en tots els aspectes de la seva vida.

- I com es fa?

- El que elaborem són pràctiques que reforcen les habilitats lectores, i ho fem mitjançant un programa que hi ha a l’ordinador. Mitjançant uns jocs duen a terme processos fonamentals com ara la descodificació d’un grafema i un fonema, l’atenció i la memòria de treball, la flexibilitat cognitiva, la morfologia i la sintaxi, l’articulació i la dicció, etc. Per saber-ne més també es pot visitar la pàgina web wwww.gliffing.com.

- Quina és la diferència amb altres mètodes?

- Doncs per exemple, que es pot fer des de casa amb tan sols uns 15 o 30 minuts. D’altra banda, es fomenta el seguiment individualitzat, el qual es pot millorar a través d’un assessorament continu, i a més informatitzat. Els resultats varien segons l’infant, però en la majoria de vegades es veuen millores significatives passades les 16 setmanes. Per tant, els pares comencen a veure que els fills disminueixen els errors, milloren en comprensió i velocitat lectora, i entre altres aspectes, milloren l’actitud davant de la lectura i els estudis.

Comentarios
Multimedia Diari