Dos doctors per set pobles

Dels cinc facultatius que inicialment cobrien la zona de Cornudella, un es va jubilar i dos estan de baixa. Cap de les places ha estat coberta i els municipis s’estan trobant amb falta d’efectius

12 febrero 2019 09:00 | Actualizado a 13 febrero 2019 18:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Dos doctors per set pobles. Aquesta és la situació que estan vivint, des de la tardor, els municipis que depenen del CAP de Cornudella: Ulldemolins, Poboleda, la Morera de Montsant (i el nucli d’Escaladei), Prades, Capafonts, la Febró i Cornudella de Montsant. El servei s’està prestant amb la meitat de personal del que era habitual i els usuaris ho estan notant amb una davallada de la qualitat del servei. I és que, precisament, es tracta de municipis amb una població molt envellida i, per tant, requereixen més atenció sanitària i, a més, s’afegeix l’agreujant que tenen poca mobilitat.

Inicialment, el servei el prestaven cinc doctors, però ja fa temps que un dels facultatius es va jubilar, una plaça que no ha estat coberta. A partir d’aquell moment, dos doctors estaven de dilluns a divendres al CAP de Cornudella (un en torn de matí i el segon en torn de tarda) i dos doctors més s’encarregaven de cobrir la resta de municipis.

A la tardor, però, dos doctors van agafar la baixa. Al seu lloc no hi ha cap suplent i el servei comença a fer aigües. «Abans venia la doctora a Ulldemolins tres dies a la setmana de 9 a 14 h i ara, si puja algú, només ho fa dues hores», explica una veïna d’aquest municipi, que també afegeix que s’han trobat setmanes totalment desemparats.

A la resta de municipis, la situació es repeteix. Des de Capafonts, per exemple, una altra veïna diu que, a la falta d’efectius, a vegades se suma «l’actitud». «En una ocasió, necessitàvem portar el meu avi al CAP i vam trucar l’ambulància. Es van negar a pujar i ens van dir que el baixéssim nosaltres amb el cotxe», es queixa.

L’alcalde de Cornudella, Salvador Salvadó, destaca que la situació és complicada pels veïns, i també pels facultatius. «La doctora que abans feia el torn de tarda al CAP de Cornudella està de baixa i, és clar, tan sols hi ha dos doctors per, una banda, atendre el CAP de Cornudella els torns de matí i tarda i, per l’altra, cobrir la resta de municipis d’influència», narra Salvadó.

Els alcaldes dels pobles afectats han estat convocats, avui, en una reunió al CAP de Cornudella per conèixer la situació. «A partir d’aquí, veurem si cal emprendre algun tipus d’acció», sentencia l’alcalde de Poboleda, Josep Maria Díaz.

Comentarios
Multimedia Diari