Dos estudis demostren l'eficàcia de l'oli d'oliva contra diverses malalties

Gràcies a aquests estudis, amb participació de la URV, es prova la seva utilitat contra la retinopatia i el càncer de mama per sobre dels fruits secs

19 mayo 2017 21:48 | Actualizado a 22 mayo 2017 13:01
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

S’han fet públics dos nous estudis on, segons els resultats, es demostra la influencia positiva que té la dieta mediterrània en la lluita contra dues malalties com la retinopatia en afectats per la diabetis i el càncer de mama. Ambdues investigacions, emmarcades en el projecte Predimed (Prevenció amb Dieta Mediterrània), han rebut la influència de la Universitat Rovira i Virgili. En el cas de la primera, la relacionada amb la lluita contra la retinopatia, ha estat realitzada sota la coordinació de la universitat tarragonina i en el cas del segon, sobre el càncer de mama, ha comptat amb investigadors de la URV encapçalats pel catedràtic en Nutrició i Bromatologia Jordi Salas Salvadó.

 

Eficaç contra la retinopatia

Durant sis anys, i estudiant una població de més de 3.500 persones en risc de patir l’afectació compreses entre els 55 i els 80, la investigació sobre la utilitat de la dieta mediterrània per combatre la malaltia ha revelat que les persones que condimenten la seva dieta amb oli d’oliva verge extra tenen un 44% de possibilitats menys de patir-la. Les proves es van realitzar també combinant la dieta amb la ingesta de fruita seca i alimentant-se amb ingredients baixos en greixos tan animals com vegetals. En els dos casos, el percentatge d’èxit va acabar sent menor.

La retinopatia és la principal causa de ceguesa en diabètics degut a l’efecte que provoca en els vasos sanguinis dels afectats; els tapona en gran part i dificulta la circulació de la sang fins a òrgans com, per exemple, els ulls.

 

Prevenció del càncer

En el cas del càncer de mama, una de les principals causes de mort entre les dones, la dieta mediterrània completada amb oli d’oliva verge extra s’ha demostrat també recomanable per sobre d’altres dues opcions, com les dues estudiades durant la investigació, la de complementar la dieta amb un conjunt de fruits secs com avellanes, nous i ametlles o una dieta baixa en greixos de qualsevol tipus, tant vegetals con animals.

Aquesta segona investigació, realitzada durant un període de 5 anys en dones amb edats compreses entre els 60 i els 80 anys i amb un alt risc de patir afectacions cardiovasculars, ha comptat també amb participació tarragonina representada per un grup d’investigadors de la URV encapçalats pel catedràtic Jordi Salas- Salvadó. En aquest cas, la reducció de risc de patir l’afectació era d’un 68% menys que les altres dues opcions.

Comentarios
Multimedia Diari