Dos mesos d'espera per demanar cita prèvia per a renovar el DNI a Reus

CCOO denuncia que el sistema està saturat. Qui vulgui viatjar en Setmana Santa ho tindrà complicat

Redacció

Whatsapp
Imatge de l'edifici on s'expedeix el DNI a Reus. FOTO: Alfredo González

Imatge de l'edifici on s'expedeix el DNI a Reus. FOTO: Alfredo González

Tots aquells que vulguin renovar-se el DNI o el passaport a Reus hauran d'esperar-se fins a l'abril per tenir cita prèvia com ha pogut comprovar el 'Diari' aquest matí. La capital del Baix Camp és una de les ciutats on el temps d'espera és més prolongat. 

CCOO denuncia que, un any després que comencés el col·lapse, es manté la saturació del sistema de cita prèvia para DNI i passaport. La situació és tan greu que una persona que vulgui renovar el seu document per viatjar en Setmana Santa tindrà dificultats per aconseguir cita prèvia a temps. 

CCOO lamenta que la Direcció general de la Policia no hagi pres mesures eficaces per posar fi a aquesta situació, que produeix indefensió per la ciutadania que ha d'esperar més de dos mesos per a la renovació del DNI i més de mes i mig pel passaport. 

Per posar només alguns exemples, a Catalunya la cita per al DNI està ja a primers d'abril al Prat, Manresa, Castelldefels o Tortosa. S'acosta a la fi del mes de març en les oficines de Reus, Hospitalet, Vic o Granollers, i a Barcelona (plaça d'Espanya), Sant Feliu de Llobregat, Vilanova, Mataró, Sant Boi, Sant Cugat o Lleida la cita supera amb molt la data de mitjans del mes de març. 

CCOO porta un any demanant una Oferta d'Ocupació Pública excepcional per cobrir les més de 1.200 places vacants de personal funcionari no policial en la DGP, que suposaria gairebé duplicar l'ocupació actual en les oficines d'expedició de documentació. Fa mesos la Policia va sol·licitar a Hisenda la incorporació de 504 funcionaris i funcionàries, sense que s'hagi tornat a tenir notícies sobre aquest tema. 

CCOO critica la última idea dels gestors de la Policia d'augmentar les cites de 4 a 5 cada hora, una mesura que van anunciar al desembre i que es vol implantar a partir de finals del març vinent. Això redueix el temps que el personal públic dedica a cada document dels 15 als 12 minuts. Cada expedició requereix uns 10 minuts si tot va bé: el ciutadà arriba ràpid a la taula i no sorgeix cap problema. Però si li falta documentació, fotografia o no porta l'import de la taxa, el temps necessari és major, per no parlar dels casos complicats, que requeriran citar a aquesta persona a un altre moment per poder ser atesa. Tot això en perjudici de la ciutadania, que seguiran sense rebre un servei públic de qualitat, per no parlar de la pèrdua de drets que suposa per al personal.

Aquestes circumstàncies estan aprofundint més en el deteriorament d'aquest servei públic, un procés que sol portar al que l'Administració nomena externalizació del servei i que en CCOO traduïm com a privatització, alguna cosa que havia de ser impensable quan parlem del document que acredita la identitat davant l'Administració i que conté totes les nostres dades de filiació. 

Finalment , CCOO afegeix que la mesura de permetre la renovació del DNI en els últims 6 mesos de vigència en lloc dels 90 dies actuals, recentment anunciada, i que solament serà efectiva per a residents a l'estranger i duplicats per deteriorament, extraviament o sostracció, s'ha explicat de manera confusa als mitjans de comunicació. Des de CCOO recordem que no s'augmenta en sis mesos la vigència del DNI, sinó que es podrà renovar fins a sis mesos abans que caduqui.

Temas

  • REUS

Comentarios

Lea También