ERC reuneix el bloc sobiranista i evidencia les diferències

Primàries Reus i l’ANC veuen insuficient el diàleg proposat per ERC i reclamen «apel·lar la ciutadania» per obtenir la República. El PDeCAT encara no es mulla i la CUP ho rebutja de ple

18 julio 2018 09:57 | Actualizado a 18 julio 2018 20:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Esquerra a Reus va voler fixar, ahir al vespre, les bases per obrir un diàleg franc i obert amb totes les entitats i forces polítiques partidàries de la República Catalana. L’objectiu és trobar punts en comú per treballar conjuntament de cara a les properes eleccions municipals del 26 de maig del 2019. 

Els republicans van voler capitalitzar ahir el concepte de llista unitària convocant, en una reunió, partits i associacions sobiranistes. Bona part dels convidats van acudir a la cita on es va voler deixar clar que tot plegat es tracta de «parlar».

Montserrat Flores, regidora d’Esquerra a l’Ajuntament, admetia abans de començar la reunió que «hi ha una necessitat, i és evident que cal fer-hi alguna cosa». Ara bé, destacava que «no necessàriament el que acordem fer ha de ser una llista unitària, podem estudiar altres vies».  

El cert és que, segons fonts de la reunió celebrada ahir, no es van aconseguir les adhesions preteses i tot plegat va servir per posar sobre la taula idees i projectes de cara a enfrontar els comicis amb algun denominador comú. L’únic que va quedar clar és que la reunió es repetirà.

Partidaris i detractors
Cristina Altadill, de Primàries Reus, agraeix poder debatre sobre la República, però no entén «l’estratègia d’ERC de signar un pacte de no agressió entre els partits i les entitats i no apel·lar directament la ciutadania per treballar per la República». 

Un posicionament que, des de Demòcrates, integrat també en la plataforma Primàries Reus, comparteix Carles Prats: «el millor exemple d’unitat és el de la gent de l’1-O. El poder per la gent».  

Més enllà de Primàries Reus, els únics que advoquen per una llista unitària a la ciutat de cara a les properes eleccions municipals és l’ANC. L’assemblea va aprovar la setmana passada, en consonància amb la formació a escala nacional, donar suport a un possible moviment per confeccionar una proposta única per als comicis del maig vinent. Jaume Ollé, president de l’ANC a Reus, insistia ahir que «no compartim l’opinió d’ERC de crear un acord marc de no agressió entre els partits i les entitats republicanes». Defugen de partidismes i Ollé assegura que «tenim un pla fixat i apostem per les primàries obertes i transversals per evitar la victòria del bloc del 155».  

Per la seva banda, els qui ja s’han mostrat contraris a una llista unitària de les forces sobiranistes és la CUP, que van anunciar aquest mateix dilluns que Marta Llorens serà la seva candidata i que concorreran als comicis amb un projecte propi. 

El PDeCAT, per la seva banda, sempre ha recelat de la proposta de Primàries Reus. El seu president local, Jaume Vendrell, deia ahir que «no se’ns va explicar mai la proposta. No sabem ni què volen ni què busquen». 

Una altra cosa és que el partit a escala nacional decidís sumar esforços amb altres forces sobiranistes. Jaume Vendrell en aquest aspecte destaca que «potser aquest cap de setmana prenguem alguna decisió... Ara com ara no podem posicionar-nos». 

Comentarios
Multimedia Diari