El Bou de Reus sortirà amb el seguici festiu per Sant Pere

Per primer cop, i de forma excepcional, el Bou desfilarà el dia de Completes i també durant la tanda de lluïment i la processó del dia de Sant Pere. Enguany se celebra 675 anys del primer cop que a la ciutat es va fer ballar un bou festiu. 

31 mayo 2018 18:15 | Actualizado a 31 mayo 2018 19:01
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Festa Major de Sant Pere d’enguany arriba carregada de novetats. D’entrada, el Bou de Reus sortirà per primer cop a la seva història amb el seguici festiu. Ho farà durant els dies més importants de la festivitat: l’anada i tornada de Completes, la tanda de lluïment del dia de Sant Pere al matí, i també durant la Professó Solemne del dia 29 a la tarda.

Segons Antoni Veciana, membre del col·lectiu El Bou de Reus, explica que «fa 675 anys de la primera referència escrita d’un bou festiu ballant a la ciutat». Segons explica, durant la primera Festa de Sant Jaume, es van contractar uns joglars que van fer ballar l’animal, que no està clar que fos de veritat o figurat. Explica Veciana que a les factures de la festa s’hi va incloure espelmes (segurament per embolar-lo) i pebre (potser per menjar-se’l?). 

El Bou ha demanat a Albert Carbonell que imagini com va ser la formació musical d’aquella fita. El Bou anirà guarnit, com ja hi va durant el dia de Sant Pere al matí, amb flors i cintes de colors. La darrera vegada que el Bou va participar al seguici festiu va ser el 2013, a Barcelona. A Reus, va ser el 2010, durant la proclamació de Sant Pere com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional. 

Per la resta, Sant Pere 2018 seguirà mantenint el Pròlek i les Barraques com a tret de sortida no oficial, i el Pregó del dia 24, a càrrec de Xavier Grasset, com l’inici formal de la festa. 

Nanos i Gegants a la Prioral
Poques novetats en els actes tradicionals. Des de les Varietées de Sant Pericu i els Vermuts de Festa Major a la Casa Rull, passant pels Còssos a la Plaça Mercadal o les diverses cercaviles i concerts dels dies previs als grans actes. 

La festa incorporarà algunes de les activitats previstes en el marc del Reus Ciutat de la Música, com un parell de concerts als terrats, un vermúsic i també l’ampliació de la banda musical de la ‘Nit de fer l’Índiu’. 

Un dels actes més destacats és el concert de Festa Major de l’Orfeó Reusenc, després del Pregó del dia 24. L’orfeó oferirà un concert especial a la Prioral de Sant Pere, amb la presència d’alguns dels principals elements del seguici festiu. Es posarà veu a les danses entrant la festa a la Prioral, amb els Nanos, els Gegants (que commemoren els 25 anys de Reus Ciutat Gegantera) i el Ball de Mossèn Joan de Vic, que enguany celebra el seu 35è aniversari. L’orfeó, cor mixt, acompanyat d’una banda de ministrers, oferiran un concert amb una perspectiva del seguici completament diferent. 

Tot plegat es va presentar ahir, juntament amb el cartell, obra del dissenyador Guillem Castro, que representa la Xiqueta i la Mulassa portant els trons per fer la tradicional Tronada al Mercadal. 

Comentarios
Multimedia Diari