El Circ Raluy torna als escenaris a Reus, amb 'Todo'

Combina acrobàcies, equilibris, humor, emoció, tendresa, tradició i modernitat

03 julio 2020 08:00 | Actualizado a 11 julio 2020 11:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Van arribar a Reus per dotze dies i hi porten gairebé quatre mesos. A Circ Raluy el coronavirus el va agafar de gira i amb la carpa instal·lada al Parc Sant Jordi. Van poder fer només una funció, però ahir van tornar als escenaris. Ho van fer amb una nova proposta, Todo (lo)cura, preparat amb poc temps i amb picades d’ullet a la pandèmia. L’estrenen, com no podia ser d’altra manera, a la capital del Baix Camp. «L’espectacle és una bogeria que cura el confinament», explica a l’ACN Emily Raluy, artista de la cinquena generació de la família, que reconeix que és la primera vegada que estan tant temps en un lloc. «Els camions i les caravanes ja han arrelat a Reus», ironitza. S’hi estaran fins al dia 12 i després reiniciaran la marxa.

Raluy reconeix que la companyia té ganes de poder tornar a actuar. Durant aquests mesos han preparat espectacles en línia «perquè els seguidors poguessin veure circ». També han fet mascaretes, que van entregar al consistori, al qual agraeixen l’ajut que els ha donat. «Quan ens van dir que podríem tornar a actuar, i a Reus, ens vam emocionar molt», exclama.

En les darreres setmanes han preparat Todo (lo)cura, una renovació de l’espectacle que estaven presentant abans de l’estat d’alarma. Han pogut comptar amb l’ajuda d’una coreògrafa que ha vingut de França, però no amb diversos artistes internacionals que tenien aparaulats per problemes burocràtics. La solució l’han trobada al país: «Agafem artistes de tot el món i a Catalunya hi ha artistes molt bons amb els quals volíem treballar des de fa temps. Els vam trucar i per sort han pogut venir», indica Raluy.

De la vintena d’artistes que apareixen als espectacles de Circ Raluy, «cinc o sis» són de la centenària nissaga circense. La resta, canvien constantment. «Ens agrada que la gent vegi coses que no veu a la televisió ni enlloc. Fem números que fa anys que no fa ningú. Els nens petits, que estan cada dia amb el telèfon mòbil, veuran coses que no veuen», reivindica. Emily Raluy defensa el fet que entrar a la carpa sigui un viatge en el temps que transporti l’espectador «als anys 30, l’època daurada del circ» a partir de tenir cura de l’estil i l’estètica de la funció. Todo (lo)cura combina acrobàcies, equilibris, humor, emoció, tendresa, tradició i modernitat. Tot concentrat en una mica més d’una hora.

Amb el retorn a una certa normalitat, la companyia confia en què la gent els anirà a veure. «És difícil que la gent perdi la por, però jo per exemple, tinc moltes ganes de sortir. Per garantir la distància de seguretat l’aforament l’han reduït a la meitat.

Comentarios
Multimedia Diari