El Festival Europeu de Curtmetratges de Reus presenta la seva edició més internacional

Seleccionats 24 curts de 12 països d'entre més de 2.500 presentats al FEC, que tindrà lloc de l'11 al 15 de març

19 mayo 2017 23:22 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El FEC, Festival Europeu de Curtmetratges de Reus, presenta la seva edició més internacional. S'han seleccionat 24 films d'entre els més de 2.500 rebuts. La particularitat d'enguany és la gran diversitat d'origen dels curts, provinents de dotze països europeus, si bé França continua tenint gran pes en la 17a edició del festival, que tindrà lloc de l'11 al 15 de març. Entre els 24 curts que entren a competició, destaquen els recentment premiats 'The chicken' i 'Symphony nº42', així com l'única proposta catalana, 'Interior. Família.'. A part, se n'han seleccionat una catorzena més que no competiran, però es projectaran en el marc del festival que, amb un pressupost de 95.000 euros, no incorpora canvis.

Un FEC "continuista", el descriuen els seus codirectors, Sílvia Ferran Salvadó i Christian Inaraja Genís, després que l'any passat s'apostés pels canvis. Així, idees introduïdes en la passada edició es mantindran, com Panorama Cat, una secció de projeccions d'una desena de films catalans que es farà a l'exterior del teatre Bartrina, o Disseccions, amb la participació de quatre escoles de cinema de Catalunya, entre altres activitats paral·leles que promouen, principalment, la trobada de directors, públic i estudiants de cinema. Destaca el Microfilms, un concurs per a cineastes amateurs que disposen d'un cap de setmana per fer un curt d'un minut, o el Minimarket, per fer un tast d'uns 270 curts presentats. Així, es programen seccions paral·leles, trobades amb realitzadors, tallers de realització, activitats educatives, entre d'altres.

Si més no, el nucli dur del programa és la sessió de concurs, en la qual competeixen els 24 films europeus seleccionats i que opten a endur-se diversos premis en metàl·lic -de 3.500 euros, 2.000 i 1.000 com a primer, segon i tercer premi a millor curt-, el premi del públic i el Bigas Luna a la millor història. 'The chicken' -premi al millor curtmetratge europeu del 2014 als European Film Awards- o 'Symphony nº42' -curt d'animació multipremiat que ha competit a la Berlinale, Sundance o els Oscars- són dos dels títols més premiats que es podran veure al FEC, junt amb altres que, si bé sense grans premis, prometen un gran recorregut com el curt suís 'Abseits der autobahn', 'Arta', de Romania, 'Serori', dels Països Baixos, el projecte francès 'Daphne', l'espanyol 'Todo un futuro juntos', i el film català ''Interior. Família.'.

Si bé la diversificació de les nacionalitats dels films és el tret característic d'enguany, França continua tenint el seu pes. "Dels més de 2.500 curts rebuts, uns 600 són francesos, tant o més dels què rebem d'espanyols", ha afirmat Inaraja. El jurat encarregat de triar els curtmetratges guanyadors també té caràcter internacional, integrat pel promotor italià Gianluca Castelline, el director de cinema francès Christophe Le Masne o la crítica d e cinema Desirée de Fez, a més d'una representació catalana formada per la directora Roser Aguilar i l'actriu Sílvia Bel. El FEC arrencarà dimecres vinent amb les aules de cinema al Bartrina i les primeres projeccions a la nit. En la seva 17a edició, el festival es considera consolidat i un referent de certamen que posa en valor el curtmetratge. "És cinema, només que duren menys", ha conclòs Inaraja.

Comentarios
Multimedia Diari