El GEPEC denuncia el robatori de nius d'ocells dels arbres de Reus

L'entitat ecologista ha detectat la presència de grups de joves que, en època de cria, es dediquen a buscar i espoliar els nius d'ocells cantaires, especialment caderneres

25 mayo 2017 10:05 | Actualizado a 28 noviembre 2017 13:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ja fa temps que des de l'entitat ecologista GEPEC-Ecologistes de Catalunya s’ha vingut detectant l’existència de grups de persones que a l’època de cria es dediquen a buscar i espoliar els nius dels ocells que crien als arbres dels  carrers de Reus. Segons aquesta organització, aquets grups utilitzen ocells engabiats (reclams) per localitzar els ocells que estan criant als arbres dels carrers. Un cop han detectat els ocells busquen els nius  per tal d’emportar-se els pollets. L’objectiu d’aquests grups són els ocells cantaires, amb especial predilecció per les caderneres, ocells molt apreciats pel seu cant, existint un intens comerç il·legal d’aquests ocells, els quals poden assolir preus importants.La captura de caderneres, així com de la resta d’espècies d’ocells cantaries (passarells, verdums, gafarrons, etc) és prohibida a Catalunya. A més l’espoli de nius i cries és un fet il·legal, perseguit i penat per la legislació.

Aquest passat diumenge, dia 21 de maig de 2017, a la tarda, un membre del GEPEC-Ecologistes de Catalunya va veure com un d’aquests grups, amb l’ajuda de tres reclams de cadernera engabiats, es dedicaven a inspeccionar els arbres de les zones de la Riera Miró, Riera Aragó i barri d’Horts de Miró de Reus. Després de comprovar com pujaven a diversos arbres buscant nius i de certificar com espoliaven alguns nius amb pollets, va trucar per denunciar els fets al Cos d’Agents Rurals, sol·licitant la seva actuació urgent. Segons el GEPEC, els agents rurals, per manca de personal, no varen poder acudir a la trucada, derivant el servei a la policia local, qui, en un primer moment,  tampoc disposava de cap patrulla per acudir al servei.

Per aquest motiu.el membre del GEPEC durant força estona, va seguir a aquests joves per tal de veure si agafaven més pollets i poder-los tenir localitzats, mantenint informada a la policia local,  a l’espera que hi poguessin destinar alguna patrulla.Finalment la policia local hi va poder enviar afectius i, amb l’ajut del membre del GEPEC-Ecologistes de Catalunya, varen poder localitzar a aquestes persones i identificar els ocells que portaven.

El grup, format per quatre nois joves, portava tres reclams de cadernera engabiats i una capsa de cartró amb els nius i pollets que havien agafat dels arbres. La policia local va procedir al decomís d’aquests ocells, que han estat entregats a la Generalitat per la seva recuperació i posterior alliberament a la natura. També es va procedir a traslladar aquestes persones fins la comissaria per la seva identificació per tal de tramitar la conseqüent denúncia per aquests greus fets.

Segons el GEPEC, aquest no és un fet aïllat. De forma regular es detecten  diferents grups que es dediquen a  aquesta activitat durant  la primavera i l’estiu.  De moment han estat detectats a Reus però és molt probable que també n’hi hagi en barris  perifèrics de Tarragona i en algunes altres localitats del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre.

Per tal de perseguir i eradicar aquesta greu pràctica des del GEPEC-Ecologistes de Catalunya  demanen a la gent que, en cas d’observar  aquests grups (portant ocells engabiats, dins de gàbies petites i cobertes d’una funda i movent-se per zones arbrades en busca de nius i d’ocells per capturar) truquin d’immediat al 112 denunciant els fets i sol·licitant la presència dels agents rurals. Sols d’aquesta forma es podrà posar fi a aquesta pràctica.

L'entitat ecologista també demana que els ajuntaments formin patrulles especialitzades en temàtiques ambientals "per tal que aquests siguin una peça clau en la persecució d’aquestes i altres actuacions que, en contra del medi ambient, es porten a terme a les zones urbanes i periurbanes de les ciutats del Camp i les Terres de l’Ebre. Mentre que en ciutats com Tarragona s’han creat les patrulles verdes, en altres ciutats, com Reus, aquesta és encara és una assignatura pendent que sembla no sigui prioritària per part dels nostres governants"

Comentarios
Multimedia Diari