El Govern protegeix els elements de fusteria de la Casa Navàs de Reus

La Generalitat de Catalunya aprova ampliar la llista de béns mobles vinculats a l’edifici modernista declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

12 noviembre 2019 19:10 | Actualizado a 18 noviembre 2019 18:01
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Govern de Catalunya va acordar ahir modificar la declaració de Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de Monument Històric, de la Casa Navàs de Reus per tal d’ampliar la llista de béns mobles vinculats al monument. En concret, va aprovar protegir els elements de fusteria de la botiga de la casa en considerar que formen «part inseparable del monument històric». Els elements, d’estil modernista, foren dissenyats per l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner i realitzats entre 1902 i 1905.

El conjunt està format per quinze objectes, entre els quals hi ha la porta d’entrada des del carrer de Jesús, de vidre amb marc de fusta i maneta de ferro; prestatgeries de fusta que cobreixen totes les parets de l’edifici; passeres de fusta; la barana de les passeres, de ferro; els suports de ferro de les llums; quatre escales de caragol; dos mobles; tretze taulells de fusta amb cantells motllurats i suports metàl·lics; una caixa forta de ferro; un mirall tríptic o un moble arxivador de fusta decorat amb motius vegetals.

La Casa Navàs és considerada un dels millors exemples de modernisme a nivell europeu. Va ser projectada per Lluís Domènech i Montaner i construïda entre 1901 i 1907, on va plasmar un edifici amb un nou habitatge i l’establiment comercial de Joaquim Navàs. El monument està protegit com a Bé Cultural d’Interès Nacional des de 1991.

Noves remodelacions

Les previsions inicials són que l’any vinent la Casa Navàs pugui tornar a lluir algun dels seus elements més insignes. La directora de la Casa Navàs, Sílvia Sagalà, va assegurar el passat 29 d’octubre que, abans de final del 2020, o la torre o bé el frontispici que coronava, originàriament, la façana de la casa modernista, estarien reconstruïts. Tot i que no se sap quin dels projectes es vol executarà primer, la directora va assegurar que els plans de recuperació d’aquests elements desapareguts durant la Guerra Civil ja estan realitzats i només falta ultimar-ne els detalls.

Aquestes intervencions no són les úniques previstes. La propietat disposa d’un informe exhaustiu de reformes a realitzar per tal de millorar l’experiència dels visitants. S’ha de tindre en compte que, tant la casa com la tenda, i ara diversos elements que inclou, són Bé Cultural d’Interès Nacional. Això implica que cada intervenció tingui el vistiplau de la Comissió de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya. Així que, un cop passada aquesta fase, serà quan es definirà el calendari d’actuacions.

Comentarios
Multimedia Diari