El Mas Roger, en procés de recuperar l’esplendor

Cabacés treballa per convertir aquest emblemàtic conjunt en un centre de formació i experimentació per divulgar els valors del Priorat. El primer pas és la rehabilitació

16 diciembre 2021 19:30 | Actualizado a 17 diciembre 2021 06:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Als peus de la serra de Montsant, dins del barranc de Cavaloca, s’alça el Mas Roger, a Cabacés (Priorat). És una antiga masia, amb orígens al segle XV, però ampliada i remodelada a principis del segle passat amb estil modernista i noucentista, de la mà de la família reusenca Vidal Llecha. El conjunt va ser adquirit per la Generalitat al 2007, sent actualment propietari del 80% de la masia. «Però en aquests anys és quan més espoli ha patit el mas, i volem recuperar-lo, perquè es converteixi en un centre formatiu i turístic, i divulgar els valors de la comarca del Priorat», explica l’alcalde de Cabacés, Jaume Pujals.

Així és com aquest conjunt, que inclou 100 hectàrees, encara, ara, una nova etapa. El primer objectiu és la seva rehabilitació, protegit com a Bé Cultural d’Interès Local. Una primera acció valorada en 155.000 euros. Tal com explica el batlle, ja es disposa de finançament, amb més de 78.000 € per part de la Generalitat –a través de l’OSIC–, uns 65.000 de la Diputació de Tarragona i 11.000 de l’Ajuntament. Per la seva banda, el Consell Comarcal s’ha fet càrrec de la redacció del projecte.

Així, es pretén consolidar l’edifici per tal de, posteriorment, convertir-lo en un centre formatiu i turístic. De fet, en aquesta línia, també ja s’hi està treballant de la mà de la Universitat Rovira i Virgili (URV), «elaborant el projecte de viabilitat», detalla Pujals. I, mentrestant, el Centre de Restauració de Béns Mobles està realitzant tasques de conservació, «pas essencial per poder iniciar les obres», afegeix l’alcalde del municipi, que calcula que es treballs de rehabilitació es licitin a principis de 2022 i que cara el proper estiu es puguin iniciar, si tot va sobre el previst.

Un mas ple d’història

Mas Roger és ple de cultura i d’història. Constructivament, destaquen elements modernistes, vitralls, decorats de ceràmica... I també és testimoni de les activitats agrícoles de la comarca, amb molí d’oli i celler de producció de vi. «Aprofitant aquests elements, volem que es converteixi en centre de formació, experimentació i divulgació. És a dir, que sigui un centre on escoles agràries, col·legis, instituts... puguin desplaçar-se amb els seus alumnes per a fer formació i que experimentin de primera mà el sector de l’oli i del vi al Priorat, així com l’horticultura», argumenta Jaume Pujals.

Mas Roger és també un espai ple de sorpreses. Al 2010, es van trobar en aquest mas 2.014 rotlles de pianola ubicats en dues sales. El fons va ser inventariat i, posteriorment, un equip d’investigadors del Departament de Musicologia de la UAB va dur a terme la recuperació i digitalització de l’arxiu sonor. També hi havia una biblioteca amb més de 5.000 exemplars. Tot plegat, es conserva entre l’Arxiu Comarcal i a l’oficina del Parc Natural. «Alguns llibres –els de menys valor– es mantenen a l’interior del mateix mas», detalla l’alcalde.

Aquestes mostres de cultura i història reflecteixen qui eren els antics propietaris del mas, els Vidal Llecha, una família benestant. Els pares, Josep i Pilar, són els que van transmetre la seva passió per la cultura als seus dos fills: Miquel –farmacèutic i conservador– i Josep –advocat i republicà. Amb la Guerra Civil, el Josep es va haver d’exiliar, mentre que el Miquel es va fer càrrec del mas, on hi ha també un laboratori per la seva professió de farmacèutic. El Josep va tornar a Catalunya als anys 50 i a finals dels 60, quan va morir el Miquel, es va fer càrrec de Mas Roger, on acollia gent que volgués viure en comunitat i cultivar les terres del conjunt. Posteriorment es va crear l’Associació Vidal i Llecha, pel foment de la pau, el desarmament, l’ecologia i la fraternitat universal.

A l’espera de la cessió d’ús

Del que està pendent ara mateix l’Ajuntament de Cabacés és de la cessió d’ús per part de la Generalitat que, segons assegura el batlle, «el compromís hi és». D’altra banda, es farà també un conveni de col·laboració amb el Parc Natural de la Serra de Montsant. I és que el Mas Roger ha sigut i és un espai des d’on el Parc ha treballat diversos projectes per a la recuperació d’espècies autòctones, com l’àliga cuabarrada o la tortuga mediterrània.

Comentarios
Multimedia Diari