El Molar: d’explotació minera a escola republicana i hospital de guerra

L’Ajuntament del Priorat ha comprat l’antiga mina Linda Mariquita i ha creat un centre d’interpretació a la primera planta de les antigues oficines de l’explotació

15 noviembre 2019 13:30 | Actualizado a 19 noviembre 2019 18:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

A tan sols 500 metres del nucli del Molar, un conjunt d’edificis pràcticament derruits s’alcen darrere d’una porta de reixa. Són el testimoni d’una de les antigues explotaciones mineres de plom que hi va haver al municipi: la mina Linda Mariquita, també coneguda com a mina Loussa.

Després de dècades tancada, a partir d’aquest novembre, part de les instal·lacions s’obriran al públic en horari de cap de setmana, a més de poder realitzar visites guiades de dimarts a divendres. Ha sigut un llarg procés, però el municipi ja té habilitat, en un dels edificis, un centre d’interpretació sobre l’escola i l’hospital de campanya d’urgència que van estar acollits en aquesta mateixa construcció durant la Guerra Civil, quan l’activitat manera ja havia clausurat.

De moment, però, la mina no serà visitable. «Es podria habilitar alguna zona a peu pla, però anem pas a pas», explica l’alcalde del Molar, Alfred Grifoll, que recorda que el centre d’interpretació és tan sols una primera fase del projecte museogràfic plantejat.

Tot va començar quatre anys enrere, quan l’Ajuntament va comprar la mina i els seus edificis, que estaven en mans privades. L’objectiu era poder recuperar les instal·lacions del que va ser part important de l’economia del municipi de principis del segle XX.

Els esforços s’han centrat en l’edifici més ben conservat: el que originalment acollia els habitatges i les oficines de l’explotació minera, pertanyent a una empresa alemanya. És a la primera planta on s’ha habilitat el centre d’interpretació, amb més de 300 objectes de l’època exposats. Tot un homenatge a l’escola republicana i a la feina feta des dels hospitals de campanya. «El que li dona valor és que el centre està ubicat justament on hi va haver instal·lada l’escola i l’hospital durant la guerra», remarca Grifoll.

L’explotació minera va entrar a funcionament a principis del segle XX fins que es va clausurar amb l’inici de la Guerra Civil. Va ser en aquell moment (entre 1936 i 1937) que les classes es van traslladar cap a aquest edifici miner. «Van creure que era més segur que l’escola estigués aquí que no pas dins del poble», explica l’alcalde del municipi.

De fet, encara es conserven les pissarres de l’època. Just a sobre d’una d’elles, hi ha dibuixat, a la paret, el teorema de Pitàgores. «És original, però no era per ensenyar als nens, sinó que ho feien servir els miners», matisa Grifoll. En aquesta primera part de la visita, s’hi pot veure la reproducció d’una aula de l’època, amb pupitres, la bola del món, els tinters, llibretes i quaderns de l’època...

Amb l’avançament de la guerra, i l’inici de la Batalla de l’Ebre, l’escola va abandonar les antigues oficines mineres, que es van convertir, el 1938, en hospital de campanya d’urgència, amb Dr. Miquel Gras Artero com a comandant director de l’hospital. Quin aspecte tenien aquests centres? Com funcionaven? A través de diversos planells informatius i vídeos, els visitants al centre d’interpretació podran conèixer totes aquestes qüestions. Tot i que el més interessant són els medicaments i tot tipus de material mèdic de l’època que s’hi exposen. Per una banda, hi ha la reproducció del que era una habitació d’hospital de guerra. Per l’altra, el quiròfan, amb serres, tisores, pinces... Tots els estris que s’utilitzaven a l’època per operar els soldats.

La primera fase, 250.000 euros

La conversió de la primera planta de les antigues oficines en un centre d’interpretació és la primera fase de museïtzació de la mina Linda Mariquita del Molar. El pressupost total ha sigut de 250.000 euros, amb subvenció de la Diputació, el Departament de Cultura i fons propi de l’Ajuntament. El següent pas serà dedicar la segona planta a l’explotació minera.

Comentarios
Multimedia Diari