El Museu de Reus acull més 100 obres el 2016 de donacions particulars

Al seu fons hi ha obres d’art, materials etnològics, documents  i peces arqueològiques d’interès històric i patrimonial

14 agosto 2017 11:23 | Actualizado a 27 agosto 2017 15:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El fons del Museu de Reus ha ingressat un total de 111 objectes procedents de donacions particulars durant l’any 2016. Entre aquestes peces hi ha obres d’art, materials etnològics, documents diversos i peces arqueològiques. L’ingrés als fons museístics s’ha realitzat després de valorar-ne el seu interès històric i patrimonial i constatar-ne la rellevància com a testimonis del passat de la ciutat o d’un moment artístic i social concret. 


Alguns dels elements més destacats són donacions de Joaquim Maria Masdéu Guitert, qui va lliurar una pintura sobre tela de Felice Vezzani (1915), amb el Retrat d’Eduard Toda i Güell. Pel que fa a la donació de Teresa Toda Iglesia, va lliurar dos dibuixos on es pot veure retratat a Eduard Toda i Güell, un d’ells signat per Ramon Casas i dibuixat a llapis carbó al voltant del 1927 i un altre d’Antoni Maria Lairisa, signat i datat el 1935.

L'ingrés als fons museístics s'ha realitzat després de valorar el seu interès històric i patrimonial


Josepa Fortuny Figueras va afegir al fons del museu dos dibuixos de Marc Gispert Benach un –a ploma s obre paper– amb la representació d’un paisatge marítim amb barca i un altre –a llapis color– amb la reproducció( 1990), del Santón Darcawi de Marrakech, de Josep Tapiró –circa 1895, MNAC–, i la donació d’Esther Soriano Massó, al setembre, de tres olis sobre tela, (1948 i 1980) pintats per Josep Cabré i Borrell, amb el Claustre de la catedral de Barcelona, el Barri de la Ribera i la Rosaleda de Montjuïc. Cabré i Borrell va ser també empresari i polític local durant el període republicà.

Una donació d'Assumpció Granell va donar dos brodats de seda de grans dimensions de temàtica religiosa

Mª Assumpció Granell Cardona (Barcelona) va donar el gener de 2016 dos brodats de seda, de grans dimensions, de temàtica religiosa i emmarcats amb fusta, un de sant Francesc Xavier i un altre de santa Isabel d’Hongria, que havien estat brodats per Isabel Llauradó, besàvia de la donant, el 1852 i el 1854 respectivament. 

Retrats familiars

Jordi Figueres i Castellví va fer donació de tres pintures a l’oli sobre taula. Eren retrats familiars, tots ells pintats per l’artista reusenc Ceferí Olivé Cabré el 1939. Encara en l’àmbit artístic, la Fundació Caixa d’Estalvis i Pensions de Barcelona va fer donació, el setembre, de l’escultura La Pubilla, de Joan Rebull, realitzada amb marbre de Carrara cap al 1965 i que actualment, és exposada a la planta baixa de l’Ajuntament de Reus. Quant als materials etnogràfics, hi ha una planxa metàl·lica gravada en relleu (1921) donada per Joan Ballester, un ventall de joguina (1930) donat per Francisca Serra Cavallé; dos coets voladors de mostra (mitjan s.XX) donats per Salvador Palomar i tres carretilles de diables (els  80 del s.XX), donades dels llavors IMAC.Per la seva banda, el Bravium Teatre va donar 63 peces d’indumentària dels Diables de Reus (s.XIX i XX).

També es van acollir materials documentals: el catàleg ‘Salón de Artistas Locales. Medalla Fortuny’, (1943-1951), donat per Antonio Zaragoza i una altra donació de J. Ballester de diverses de màquines manuals d’una antiga impremta reusenca. Núria Neus Valveny, al setembre, va fer donació d’una col·lecció de proves d’impremta, entre les quals 23 proves d'impremta dels reversos de bitllets de 25 i 50 cèntims i plantilles d'anversos i reversos de 25 i 50 cèntims i d'1 pesseta, emesos pel Consell Municipal de Reus el 1937, i 15 documents amb 129 proves d'impremta de segells de diferents valors, d'Isabel II, emesos el 1851.

Al desembre, va ingressar al Museu, com a donació de Joan Proubasta Renart, una col·lecció de postals de temàtica catalanista i, principalment dels anys vuitanta del segle XX, entre les quals trobem vint-i-set postals de la Diada Nacional de Catalunya; divuit de commemoratives de personatges catalans reconeguts com Aribau, Carner, Macià i Moragues; tres de Sant Jordi; vuit commemoratives del Mil·lenari de la independència de Catalunya; sis dels Jocs Olímpics de 1984, amb la presentació de la candidatura de Catalunya; vint-i-una dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992; dotze del Cercle Cartòfil de Catalunya, i vint-i-vuit del Centenari Pablo Ruiz Picasso.

Peces arqueològiques

Sobre les peces arqueològiques, hi ha de diferents procedències i edats, com és el cas de la donació de Núria Rafel Fontanals i Ignacio Soriano. Van donar dos pics de miner de la Solana del Bepo d'Ulldemolins (Priorat), de l’edat del Bronze i que van ser resultat d’una troballa superficial l’octubre de 2015; al juliol, Ramon Capdevila i Vallverdú va fer donació de quatre peces de sílex tallats, una mitjalluna i altres tres peces de talla, datades entre l’epipaleolític i el neolític i trobades superficialment al Pla de la Guàrdia de Prades (Baix Camp). 

Josep Albert Huguet Ollé va donar, a l’agost, una destral neolítica de pedra trobada superficialment per l'oncle del donant, Miquel Masdeu, cap a l'any 2000 a la Partida del Burguet d’Alcover (Alt Camp) i, finalment, el mes d’octubre, Jaume Massó Carballido donà un fragment de la vora d’un vas de terra sigil·lata itàlica, de pasta ceràmica i del segle I, trobada superficialment a la vil·la romana de la Boella, a la Canonja (Tarragonès).

 

Comentarios
Multimedia Diari