El Museu de Reus acull més de 100 obres el 2016 de donacions particulars

Al seu fons hi ha obres d’art, materials etnològics, documents  i peces arqueològiques d’interès històric i patrimonial

15 agosto 2017 10:23 | Actualizado a 27 agosto 2017 15:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El fons del Museu de Reus ha ingressat un total de 111 objectes procedents de donacions particulars durant l’any 2016. Entre aquestes peces hi ha obres d’art, materials etnològics, documents diversos i peces arqueològiques. L’ingrés als fons museístics s’ha realitzat després de valorar-ne el seu interès històric i patrimonial i constatar-ne la rellevància com a testimonis del passat de la ciutat o d’un moment artístic i social concret. 

Alguns dels elements més destacats són donacions de Joaquim Maria Masdéu Guitert, el qual va lliurar una pintura sobre tela de Felice Vezzani (1915), amb el Retrat d’Eduard Toda i Güell. Pel que fa a la donació de Teresa Toda Iglesia, va lliurar dos dibuixos on es pot veure retratat Eduard Toda i Güell, un d’ells signat per Ramon Casas i dibuixat a llapis carbó al voltant del 1927 i un altre d’Antoni Maria Lairisa, signat i datat el 1935.

Entre les donacions d’elements destacats, hi ha un retrat d’Eduard Toda i Güell 

Josepa Fortuny Figueras va afegir al fons del museu dos dibuixos de Marc Gispert Benach un –a ploma s obre paper– amb la representació d’un paisatge marítim amb barca i un altre –a llapis color– amb la reproducció( 1990) del Santón Darcawi de Marrakech, de Josep Tapiró –circa 1895, MNAC, i la donació d’Esther Soriano Massó, al setembre, de tres olis sobre tela, (1948 i 1980) pintats per Josep Cabré i Borrell: Claustre de la catedral de Barcelona, Barri de la Ribera i Rosaleda de Montjuïc. Cabré i Borrell va ser també empresari i polític local durant el període republicà.

M. Assumpció Granell Cardona (Barcelona) va donar el gener de 2016 dos brodats de seda, de grans dimensions, de temàtica religiosa i emmarcats amb fusta, un de sant Francesc Xavier i un altre de santa Isabel d’Hongria, que havien estat brodats per Isabel Llauradó, besàvia de la donant, el 1852 i el 1854 respectivament. 

Jordi Figueres i Castellví va fer donació de tres pintures a l’oli sobre taula. Eren retrats familiars, tots ells pintats per l’artista reusenc Ceferí Olivé Cabré el 1939. Encara en l’àmbit artístic, la Fundació Caixa d’Estalvis i Pensions de Barcelona va fer donació, el setembre, de l’escultura La Pubilla, de Joan Rebull, realitzada amb marbre de Carrara cap al 1965 i que actualment és exposada a la planta baixa de l’Ajuntament de Reus. Quant als materials etnogràfics, hi ha una planxa metàl·lica gravada en relleu (1921) donada per Joan Ballester, un ventall de joguina (1930) donat per Francisca Serra Cavallé; dos coets voladors de mostra (mitjan s. XX) donats per Salvador Palomar i tres carretilles de diables- (els  80 del s. XX), donades per l’antic IMAC.

Comentarios
Multimedia Diari