El Pere Mata participa en un estudi pioner en el tractament de la psicosi

Participaran persones d´entre 18 i 45 anys afectades per psicosi d´11 centres i hospitalsde l´Estat espanyol. Vol estudiar l´aplicació d´aquesta nova teràpia a nivell individual

19 mayo 2017 22:46 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Hospital Universitari (HU) Institut Pere Mata de Reus participa en un estudi pioner a nivell internacional en persones que presenten els primers símptomes de la psicosi. El treball de recerca porta per nom ‘Eficàcia de l’Entrenament Metacognitiu Individualitzat en persones amb psicosi de breu evolució’ i vol estudiar l’aplicació d’aquesta nova teràpia a nivell individual per tal de millorar el tractament de la persona afectada i de prevenir un empitjorament del trastorn.

‘L’Entrenament Metacognitiu’ és un nou tractament psicològic creat per l’alemany Steffen Moritz, i que l’Hospital Universitari Institut Pere Mata i altres centres de l’Estat espanyol estan utilitzant en teràpies grupals. Aquest tipus de tractament pretén que les persones que pateixen psicosi o esquizofrènia, en els primers estadis de la malaltia, desenvolupin l’habilitat de reflexionar sobre els seus propis pensaments quan aquests distorsionen la realitat.

La teràpia consisteix, entre altres tècniques, a presentar a les persones afectades escenes de la vida quotidiana i a plantejar aquelles situacions que poden provocar-los una distorsió de la realitat i, com a conseqüència, un procés de deliri. Per evitar aquests errors en la percepció de la realitat, s’entrena a la persona afectada perquè aprengui a detectar aquestes distorsions i a cercar més informació abans de treure conclusions equivocades sobre la realitat.

Fins ara, en grup

Fins ara, l’ús d’aquest tractament a nivell grupal ha permès comprovar que milloren els símptomes de deliri en la persona afectada, també millora la memòria, i es produeix una major adherència a la teràpia, ja que la prefereix en relació a d’altres tipus de tractaments. A més, el fet d’aplicar-la sobre persones que es troben en els primers estadis de la malaltia, amb edats d’entre 18 i 45 anys, vol prevenir un empitjorament del trastorn.

L’aplicació individual de ‘l’Entrenament Metacognitiu’ permet adaptar millor el tractament a les necessitats específiques de cada persona. A més, el treball d’investigació es planteja com un assaig clínic aleatoritzat, és a dir que s’aplicaran les millors condicions científiques per tal que el resultat sigui de màxima evidència. Per aquest motiu també «tot el tractament està molt pautat, per tal què tothom l’apliqui igual i assegurar que els resultats es poden mesurar també igual. Aquest fet no és gaire habitual», ha explicat el coordinador de l’estudi a l’HU Institut Pere Mata, Alfonso Gutiérrez-Zotes.

 

Comentarios
Multimedia Diari