Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

El Priorat estudia emprendre accions legals per la polèmica de l’aigua del Siurana

La comarca no està disposada a aguantar més temps una situació que considera injusta, en relació al transvasament d’aigües del riu Siurana a l’embassament de Riudecanyes

Diari de Tarragona

Whatsapp
Un moment de la reunió d'aquest dijous al matí. Foto: Cedida

Un moment de la reunió d'aquest dijous al matí. Foto: Cedida

El Priorat ha dit prou en relació al transvasament d’aigües del riu Siurana a l’embassament de Riudecanyes. Està cansat d’aguantar una situació que considera injusta. De demanar explicacions i solucions sense que ningú prengui cap tipus de mesura. I es planteja recórrer a la via legal. Representants institucionals de la comarca i de la Plataforma en Defensa de l’Ebre han mantingut aquest dijous una reunió per explorar vies legals i de col·laboració respecte aquesta situació. Tot plegat s’ha produït després que el Consell d’alcaldes i el Consell Comarcal hagin decidit anar més enllà i fer un pas endavant a l’hora d’exigir “la revisió de les concessions d'aigües del Priorat que es transvasen a altres conques, amb especial atenció a les concessions atorgades a la Comunitat de Regants de Riudecanyes", han afirmat en un comunicat.

A la trobada hi han assistit, per part prioratina, el president i el vicepresident del Consell Comarcal, Jordi Sabaté i Joan Carles Garcia, respectivament; i el president de la Comunitat Topograpo (Torroja, Porrera, Gratallops i Poboleda) i alcalde de Gratallops, Xavier Gracia. Per part de la Plataforma en Defensa de l’Ebre hi han participat Manolo Tomàs, Joan A. Panisello i Josep Moldó.

"La preocupació a la comarca és màxima pel que fa al riu Siurana, i ara explorem totes les vies", afirma el president del Consell Comarcal, Jordi Sabaté

“La preocupació a la comarca del Priorat és màxima pel que fa al riu Siurana i el que institucionalment fem ara és explorar totes les vies, convençuts que allò que passa amb el riu Siurana no s’aguanta des de cap punt de vista: ni social, ni mediambiental, ni legal”, raona el president del Consell Comarcal, Jordi Sabaté.

Adéu a més d’un 90% de l’aigua

Aquestes i altres iniciatives empreses recentment des de la comarca s’emmarquen en la mobilització ciutadana i institucional que ha sorgit al Priorat en protesta per la situació del riu Siurana, les aigües del qual es transvasen històricament a l'embassament de Riudecanyes (en una altra conca hídrica). “Es dóna el fet que més d'un 90% de l'aigua del Siurana fa cap a l'embassament de Riudecanyes, mentre que el Siurana baixa sec gairebé sempre i hi ha pobles de la comarca del Priorat que tenen greus problemes de subministrament”, recorda el comunicat prioratí.

D’altra banda, una moció aprovada recentment pels alcaldes i el ple del Consell Comarcal posa de relleu que la comarca compta amb una Carta del paisatge, que té marcats entre els seus objectius el de "conservar i gestionar els paisatges fluvials de manera equilibrada entre la seva conservació i les activitats econòmiques".

Exigeixen a l'ACA un estudi de l'estat actual de les disponibilitats dels recursos hídrics de la comarca, a més d'una previsió de les nevessitats futures 

Un estudi sobre els recursos

En conseqüència, el text aprovat posa damunt la taula un acord de nou punts. El primer exigeix a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) "un estudi de l'estat actual de les disponibilitats dels recursos hídrics de la comarca, així com una previsió de les necessitats futures, i la planificació de les inversions necessàries per garantir aquestes necessitats".

També s’exigeix "a l’ACA un control rigorós dels cabals transvasats a altres conques, dels usos concrets que es fan d'aquest cabals i del compliment de la legislació en matèria de cabals ecològics".

Sabaté afegeix que "el problema d'aigua a la comarca no afecta tan sols alguns municipis, sinó tots. Pobles que estem a la conca del riu Siurana i que demanen coses realment bàsiques, començant per saber quin és l'estat actual de l'explotació d'aquests recursos i planificar-ne la seva gestió de manera integral".

Temas

Comentarios

Lea También