El Rei Baltasar, el més aclamat de la comitiva a Reus

La iniciativa #Baltasardeveritat ha propiciat que el monarca no el representi una persona pintada amb maquillatge negre

05 enero 2019 23:54 | Actualizado a 06 enero 2019 00:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els Reis Mags d’Orient no van decebre. A Reus, van arribar, com ja és tradició des de fer uns anys, sobrevolant el Parc Sant Jordi en avionetes. Després d’aterrar a l’aeroport i dalt d’un carruatge, Melcior, Gaspar i Baltasar van recórrer la ciutat fins al Parc Sant Jordi, on van ser rebuts per les autoritats municipals i per un cor de nens i nenes de la Banda Pare Manyanet, a primera hora de la tarda. Les famílies dels nens i nenes més impacients, ja s’hi van acostar per ser dels primers a veure els Reis Mags d’Orient.

La cavalcada va començar, puntual, a les set del vespre precedida dels tres trons que, a manera d’avís, anunciaven el seu imminent inici. Pares i mares amb fills, avis i àvies amb néts, parelles de gent jove o de gent gran, persones soles, grups d’amics, etc., tothom volia fer-se amb el millor lloc per veure passar la comitiva reial. Baixant pel carrer Ample, a ple centre de la ciutat, la carrossa de l’estel obria la cercavila i la seguia la nova carrossa que representava l’oficina de distribució de les cartes, que s’ha realitzat amb la col·laboració de les brigades municipals.

Els més petits de casa van ser els protagonistes d’una cavalcada que el fred no va aconseguir refredar. Els germans més grans explicaven als més petits com funcionava l’arribada dels Reis Mags d’Orient: que si s’havien portat bé durant tot l’any, possiblement els portarien els regals que els havien demanat i que més desitjaven, que havien d’anar a dormir d’hora perquè poguessin tenir temps de deixar els regals a casa, etc., i que els havien de deixar aigua i menjar per agrair-los els regals que deixarien a casa i perquè agafessin forces per poder visitar més cases. 

Es llancen 6.000 kg de caramels

L’esclat d’alegria dels nens i nenes va ser quan van començar a veure que ja arribaven les carrosses que transportaven els Reis Mags d’Orient pels diferents barris de la ciutat. Els més inconformistes es queixaven que la comitiva reial no tirava prou caramels, però el cert és que Melcior, Gaspar i Baltasar van repartir fins a 6.000 quilos de caramels, 2.000 més que l’any passat. I tots els que van llençar no contenien gluten, una iniciativa que ja fa anys que es practica a Reus.

La cavalcada de Reus és una de les més espectaculars del territori i moltes famílies dels municipis més propers es desplacen a la capital del Baix Camp per veure passar la comitiva reial.

El rei Baltasar va ser el més aclamat, ja que fins ara l’havia representat una persona amb la cara pintada i, ahir, per primera vegada, una persona refugiada arribada a la ciutat el passat estiu amb el vaixell d’Open Arms va acceptar el repte de convertir-se en #Baltasardeveritat, en resposta a la iniciativa engegada promoure que els reis negres de les cavalcades no fossin persones amb la cara pintada. Un total de 13 persones refugiades van formar part de la comitiva de la carrossa que transportava el rei Baltasar.

I, mentre els infants veien passar les carrosses dels Reis Mags de l’Orient, anaven fent memòria de tots els regals que havien demanat a la carta que durant els últims dies han fet arribar el seu rei preferit. En molts casos, les llistes de desitjos eren interminables i ambicioses: nines, videojocs, patinets elèctrics, bicicletes, jocs de taula o de construcció, figures o vestits dels personatges dels seus dibuixos preferits, cuinetes, legos, playmobils, etc., i també llibres i roba. Els més generosos fins i tot demanaven regals pels seus pares, germans o per més membres de la família.

El recorregut de la comitiva

La comitiva reial, integrada per vuit carrosses i acompanyades de banda de música, va recórrer el Carrer Ample, l’avinguda Prat de la Riba, l’avinguda president Companys, el carrer de Sant Joan, el tomb de ravals, el carrer de Salvador Espriu, i el carrer de l’Amargura. En arribar a la plaça del Pintor Fuster, Melcior, Gaspar i Baltasar van baixar dels seus carruatges per baixar a peu des del carrer Llovera fins a la plaça del Mercadal, on van ser rebuts per les autoritats municipals a l’Ajuntament, que els van donar les claus de la ciutat perquè durant la nit poguessin entrar a totes les cases dels reusencs i reusenques sense ser vistos pels més petits de la casa.
Abans de començar una llarga nit de feina repartint regals, els Reis Mags d’Orient van saludar els nens i nenes des del balcó de l’Ajuntament.

A l’Hospital i al sociosanitari

L’arribada de Melcior, Gaspar i Baltasar és una alegria pels infants i també pels adults. Així, com cada any, abans de començar la cavalcada, els Reis Mags d’Orient es van desplaçar fins l’Hospital Universitari Sant Joan per visitar els nens i nenes que durant aquest període de Nadal hi estan ingressats. També van visitar els  avis i àvies del centre sociosanitari.

Comentarios
Multimedia Diari