El Seguici Festiu de Riudoms llueix per primera vegada per Sant Jaume

Una tempesta va fer témer el pitjor, però al final va escampar i els balls van sortir amb la processó i es van estrenar per festa major

23 julio 2017 19:42 | Actualizado a 23 julio 2017 19:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Riudoms va estrenar ahir al vespre el seu Seguici per la Festa Major de Sant Jaume. La forta tempesta que va caure sobre aquesta localitat del Baix Camp a mitja tarda va fer témer el pitjor. De fet, l’aiguat va obligar a suspendre el Seguici Festiu de les sis de la tarda, que havia de recórrer els carrers del centre. Afortunadament, la tempesta va durar menys d’una hora i, finalment, el Seguici Festiu va poder acompanyar  la Processó de Sant Jaume que va passar pels carrers de la ciutat, després de la missa. 

Coincidint amb l’entrada de Sant Jaume a l’església, els elements del Seguici Festiu van oferir una ballada conjunta davant de l’església i, a continuació, una ballada individual.
Al ja presentat Cavall dels Nebot, peça de nova creació, el Seguici Festiu de Riudoms va oferir més novetats. Per un costat s’hi va sumar el nou grup de percussió, a més de tres balls recuperats que s’havien ballat durant el segle XIX: el de Cercolets, el de Gitanes i de Valencians. També hi participaran altres elements festius amb què ja comptava la població, com el Ball de Diables i timbalers, els gegants, els grallers i els capgrossos.

Així van sortir el Ball de Cercolets, el de Gitanes i el de Valencians. El de Cercolets, ball d’arquets amb flocalls i guarnits, està documentat els anys 1871, 1876 i 1881 i, per tant, almenys hauria funcionat una dècada. Va a càrrec de les nenes i nens del poble. El Ball de les Gitanes, documentat el 1861 i 1883, compta amb notícies més àmplies en el temps, fet que pot amagar una pervivència potencial durant aquests vint-i-dos anys. Aquest ball de cintes al voltant d’un pal central va a càrrec d’un grup de joves.
Finalment, el Ball de Valencians és el representant dels antics elements amb torres humanes. Està documentat els anys 1871, 1881, 1883 i 1886, període coincident amb la primera època d’or dels castells amb plenitud d’èxit dels Xiquets de Valls. 

El seguici de Riudoms també va veure  ballar el Cavall dels Nebot, esculpit per l’artista Joan Serramià. Construït amb fibra de vidre, les seves mides són 4,5 metres del terra a les orelles, 5,5 metres de la cua al morro, i 1,80 d’amplada, per la qual cosa és la bèstia de major alçada del corpus festiu de Catalunya i una de les de majors dimensions.

Comentarios
Multimedia Diari