El Seguici de Reus ja té el seu propi joc de cartes

Oriol Calabuig, membre del Lleó, ha creat ‘El Tronat’. Guanya qui aconsegueix tenir les cinc parelles de gegants, moment en el que pot començar la Tronada

05 diciembre 2020 19:19 | Actualizado a 07 diciembre 2020 09:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Seguici de Reus té a punt el seu propi joc de cartes, ‘El Tronat’. L’objectiu: aconseguir que el jugador tingui sobre la taula les cinc parelles de gegants perquè la Tronada pugui començar. La iniciativa és d’un dels membres de la colla del Lleó de Reus, l’Oriol Calabuig. Ell i la Marta Olivé, la seva parella, tenen una empresa de serveis gràfics, La Targeta, «i quan estava acabant el confinament va ser quan vaig tenir la idea de fer aquest joc de cartes. Ningú n’havia fet mai cap dedicada al Seguici de Reus i és una cosa que agrada molt», recorda l’Oriol. De fet, el joc encara no ha sortit a la venda (serà a partir del dia 10) i ja tenen una cinquantena d’unitats reservades.

Amb  la idea rondant ja pel cap va arribar el moment de plantejar-se el joc: fer els dissenys, el funcionament del jocs... «No hauria dit mai que acabaria fent un joc de cartes», admet el creador. Es tracta d’un total de 54 cartes en les que estan representats tots els gegants i el bestiari. Cada un dels personatges té una funció dins del joc que guarda relació amb allò que representen. «Els Nanos, per exemple, serveixen per prohibir a l’altre jugador que tiri», funció que està també senyalada a la carta amb un símbol de prohibit. Es poden fer partides d’entre dos i sis jugadors, majors de 7 anys i duren de mitja uns 20 minuts aproximadament. «Són partides ràpides. Tothom hi pot jugar», explica l’Oriol. L’objectiu del joc és que el jugador tingui els cinc gegants sobre la taula, «o quatre i la Mulassa, que és el comodí», afegeix. Segons explica, el funcionament té aspectes en comú en altres jocs, com pot ser l’Uno, Virus, entre d’altres. 

Però les regles i el funcionament són només una part de tot el procés creatiu del Tronat. Una de les parts importants han sigut el disseny de les cartes, amb la caracterització de cada element del Seguici. Els dibuixos els ha fet l’Oriol: «Primer vaig pensar en demanar-ho a algun amic, però al final em vaig animar a fer-ho jo mateix», explica.

Un cop dissenyades les cartes i decidides les regles, va arribar el següent pas: la elaboració. Part del procés que s‘ha fet en una empresa de Madrid. «M’havia plantejat imprimir-ho aquí mateix a la botiga. Però després vaig veure que perquè les cartes estiguin homologades ha de ser un tipus de cartolina concreta, que és pels nens, perquè no es facin malbé si es mullen... És tot un món, així que finalment ho hem fet a través d’una empresa externa que es dedica a això», detalla l’Oriol. Després de mesos treballant-hi, justament aquesta setmana han rebut les cartes ja impreses i les seves caixes. Ara, toca posar cada paquet de 54 cartes dins del seu paquet i col·locar a l’interior les instruccions, escrites en tres idiomes: català, espanyol i anglès.

Per ara, cara aquestes festes disposaran de 200 exemplars. «En tindrem durant tot l’any, però per ara tenim aquesta xifra i en funció de com vagi, anirem demanant de nous», detallen. El projecte no acaba aquí. I és que la intenció és que més endavant hi hagi una extensió del joc amb la que s’incorporaran els balls del Seguici i els castells. «La intenció és aquesta. El ‘quan’ dependrà de com funcioni ara tot. Podria ser per Sant Pere o el Nadal vinent», expliquen.

Comentarios
Multimedia Diari