El TSJC tomba la sanció de la mendicitat en l'ordenança de civisme de Reus

 La CUP celebra la sentència i demana 'debat polític' al govern

08 octubre 2019 17:02 | Actualizado a 08 octubre 2019 17:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Debat polític amb el govern municipal com a solució als desacords envers l'ordenança de civisme de Reus. Aquesta és la demanda que ha fet aquest matí la CUP. Ha estat en una roda de premsa en la qual ha fet una valoració positiva de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) pel que fa al recurs contenciós-administratiu a l'ordenança de civisme de l'Ajuntament de Reus l'any 2016. A la sentència s'han anul·lat dos dels tres punts de l'ordenança, relatius a la mendicitat i la nuesa total o parcial a la via pública. 

La CUP va interposar el recurs de tres punts del document relacionats amb la mendicitat (18.1), amb el fet de dormir al carrer (27.2) i el relatiu a anar totalment, o de forma parcial, despullat a la via pública (34q). La sentència, en aquest cas, anul·la els articles 18.1 i el 34 q

“Així doncs, se sentencia que l’Ajuntament de Reus no té dret a sancionar la mendicitat. A l’article 18.1 diu literalment que ‘no està permesa la mendicitat dins el terme municipal’”, han assenyalat Edgar Fernàndez i Mònica Pàmies. En aquest sentit, els cupaires han recordat que fa vuit anys que el govern de Reus és “racista i classista” i “que du a terme una guerra brutal contra la pobresa i, que des d’Esquerra Republicana, els drets republicans que sempre posen a sobre de la taula, no hi són”. Fernàndez ha volgut repassar un altre contenciós administratiu presentat en el primer mandat de l’actual govern, anys enrere.

Els cupaires també han assenyalat altres punts que es podrien regular, però no ja a  l’ordenança de civisme, sinó a la de via pública. Són exemples el soroll o la normativa 

“El punt de mira es focalitzava en l’ordenança de civisme en la seva totalitat i, en aquell cas, aquesta es va tombar. Des de l’Ajuntament de Reus, però, es van modificar diversos punts –entre els quals hi havia el de la prohibició de dur burka i niqab–, i va tornar a presentar-se la mateixa. Finalment, es va aprovar”, han explicat. La resposta per part de la CUP, llavors, va ser la denúncia d’aquests tres articles al TSJC, sentència que s’ha conegut aquesta passat dilluns. Malgrat tot, fonts municipals expliquen que el TSJC “no entra en el fons dels dos articles declarats nuls”. “En cap cas posa en qüestió la capacitat de regulació de l’Ajuntament, sinó que en el fet que la regulació dels dos articles requereix d’una major concreció”, afegeixen des de l’Ajuntament.

Aplicació contradictòria

Amb tot això, des del govern s’acata la sentència i “atenent a que la decisió judicial únicament posa en qüestió la falta de concreció en el redactat dels dos articles, ja ha començat a treballar en una nova redacció per precisar-ne la regulació”. Per part seva, la CUP també demana la dimissió de l’actual cap de la Guàrdia Urbana, Ricard Pagès. “No té ni els estudis pertinents per ser al seu lloc de feina i es va mostrar contrari a que hi hagués gent demanant almoina a la ciutat”, ha afegit el cupaire. A la roda de premsa de valoració s’ha destacat també certa contradicció en la aplicació de l’ordenança de civisme. “No s’està aplicant bé i és contradictòria amb la tasca que estan duent a terme els Serveis Socials per poder donar solució a les persones que viuen en situació de vulnerabilitat. A més, quin sentit té una ordenança que regula allò que ja està regulat per normatives superiors?”, ha completat.

Els cupaires també han assenyalat altres punts que es podrien regular, però no ja a  l’ordenança de civisme, sinó a la de via pública. Són exemples el soroll o la normativa 

dels patinets elèctrics. “S’encabeix a l’ordenança de civisme tot allò que ajuda al govern. La prova de tot plegat està en unes declaracions del llavors regidor de Seguretat ciutadana, Joaquim Enrech, que va descriure l’ordenança de civisme com a un ‘instrument que se li facilita a la Guàrdia Urbana, perquè l’apliqui quan així ho consideri’. Això és gravíssim. Vol dir que, això que sancionem, són aquelles accions que ens molesten i que apliquen quan ens interessa i ens convé. Això, políticament no és acceptable”, ha dit Fernández. Com a solució des del grup municipal s’ha demanat "debat polític" al govern per "buscar alternatives". “Hem de redreçar la despesa econòmica en la resolució per millorar les situacions de mendicitat, volem debat polític per garantir la convivència”, han resumit els independentistes. 

Comentarios
Multimedia Diari