El coll de la Desenrocada, el paratge que va poder inspirar l'obra de Gaudí

L'espai natural, descobert per l'arqueòloga Paula Santamaria i el professor d'enginyeria Josep Pedret, està situat entre els municipis d'Argentera i Vilanova d'Escornalbou

19 mayo 2017 18:52 | Actualizado a 21 mayo 2017 16:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’arqueòloga Paula Santamaria i el professor d’enginyeria de la UPC Josep Pedret han identificat un paratge muntanyós de Tarragona, el «coll de la Desenrocada», com l’espai natural que va inspirar moltes de les obres i formes que va idear l’arquitecte modernista Antoni Gaudí.

El descobriment, que publica la revista Sàpiens en el seu número del mes de juliol, s’ha produït després d’un any i mig d’indagacions i està avalat per l’historiador i assessor del Centre Gaudí de Reus Jaume Massó.

El coll de la Desenrocada, situat entre els municipis tarragonins d’Argentera i Vilanova d’Escornalbou (Baix Camp), reuneix elements geogràfics i paisatgístics que recorden diverses de les obres de Gaudí. En aquest paratge i, des d’un mateix punt, és possible contemplar multitud de roques que tenen una gran similitud amb els elements més emblemàtics de l’obra gaudiniana, com la façana, les portes i les xemeneies de la Pedrera; el drac i els pilars del Park Güell o els balcons i el gran balcó de la planta principal de la Casa Batlló.

Tesi versemblant

L’expert gaudinià Jaume Massó considera que la tesi de Santamaria i Pedret «és molt versemblant perquè es tracta d’un lloc familiar per a Gaudí».

El coll de la Desenrocada es troba molt a prop dels paratges on Gaudí va néixer i va passar la infància i joventut. També hi ha documents que demostren que l’arquitecte, quan ja vivia a Barcelona, hauria visitat sovint aquesta zona en els inicis del segle XX. De fet, el coll de la Desenrocada es troba a l’encreuament dels antics camins que anaven als pobles de Riudecanyes, Argentera, Vilanova i Colldejou, i era un lloc de pas en temps de Gaudí.

Antoni Gaudí sempre va afirmar que la seva principal font d’inspiració era la naturalesa, encara que no havia identificat cap lloc com la font d’aquesta inspiració i existeixen diverses teories sobre els possibles llocs que haurien il·luminat l’arquitecte, com la muntanya de Montserrat o, fins i tot, les muntanyes de la Capadòcia, a Turquia. L’article de la revista Sàpiens està acompanyat d’un reportatge fotogràfic en què es mostra la similitud d’alguns espais i roques del «coll de la Desenrocada» amb elements típics de l’obra gaudiniana.

Comentarios
Multimedia Diari