El de la foto és Antoni Gaudí?

En una foto de 1922 alguns riudomencs hi han identificat el rostre de l’arquitecte, i d’altres creuen que pot ser una altra persona

28 abril 2018 18:23 | Actualizado a 02 mayo 2018 06:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’alcalde de Riudoms, Josep M. Cruset, actualment està tirant endavant un projecte per fer una escultura, a mida natural, de l’arquitecte Antoni Gaudí, basant-se en una fotografia on apareix junt amb el sometent armat de Riudoms, l’any 1922, a les escales de la plaça de l’Església. En aquesta foto alguns riudomencs hi han volgut identificar el rostre de Gaudí a la part superior-esquerre. Aquesta imatge d’ençà que es va fer pública ha portat molta controvèrsia. 

El dia de la foto, el 19 de novembre de 1922, va celebrar-se a Riudoms la benedicció de la bandera del sometent. S’ha de tenir en compte una premissa important. Una cosa és que el senyor Gaudí assistís a la diada, perquè el 1984, quan es publicà per primer cop la foto a la revista L’Om, hi havia riudomencs que recordaven la seva presència, i una altra és que s’avingués a ser retratat, quan és conegut que Gaudí tenia aversió a fer-se fotos. El 1995, el riudomenc Emili Bertran, per donar més veracitat a la fotografia, va identificar el major nombre de personatges que apareixien a la foto. L’Emili va utilitzar el sistema d’enquestar els riudomencs més grans. Alguns dels més ancians li digueren que es tractava del metge Enric Cardona Sans (l’Aleixar, 1855 - Riudoms, 1930), que fou alcalde de Riudoms (1926-1929), a banda d’haver exercit la medicina a Riudoms des de finals del segle XIX.

En aquell moment jo no estava posat en el tema gaudinià, però l’Emili Bertran em va fer sabedor dels seus dubtes. L’any 2015 vaig preocupar-me de fer-me amb material gràfic del metge Enric Cardona. Es pot veure que coincideixen les marques fosques sota els ulls i els ulls més aviat enfonsats, molt visibles en l’Enric Cardona, també el tipus de nas i el mentó una mica pronunciat, que concordaria plenament amb el personatge de la foto del 1922, i seria una persona d’una certa alçada, quan Gaudí era d’estatura mitjana, tirant a menut.

Vull que quedi clar que no divulgaria aquest fet si això no comportés l’elaboració d’una escultura, feta amb diners públics i difícil de modificar després de ser presentada. Crec que toca a l’Ajuntament, no basar-se tan sols en la tradició, sinó fer un informe pericial anatòmic per verificar que el presumpte Gaudí de la foto és realment ell, amb major motiu quan qualsevol profà ja pot comprovar que, llevat de la barba, la suposada cara i les reals de Gaudí presenten divergències notables. Si això no es fa, quan s’inauguri l’escultura es podria qüestionar novament que el presumpte rostre de Gaudí sigui realment el de l’arquitecte, amb tota la publicitat negativa que suposaria per a Riudoms.

Comentarios
Multimedia Diari