El dia que es va traslladar el fèretre de Prim a Reus

El polític i militar Joan Prim i Prats va morir assassinat a Madrid, on també va ser enterrat. L’any 1971 les seves despulles es van traslladar al cementiri de Reus

01 diciembre 2018 12:38 | Actualizado a 01 marzo 2019 12:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Joan Prim i Prats (1814-1870), polític (progressista) i militar reusenc, va esdevenir una figura molt influent en la política espanyola del segle XIX. Va ostentar el càrrec de President del Consell de Ministres, va ser ministre de la guerra espanyol, governador de Puerto Rico i Diputat a les Corts Espanyoles. A més, va ser comte de Reus vescomte del Bruc i marquès de Los Castillejos.

L’activitat política i militar de Prim va fer aixecar suspicàcies i el 27 de novembre de 1870, en sortir d’una sessió parlamentària a Madrid, uns homes armats li van tallar el pas quan viatjava amb el seu cotxe de cavalls i van obrir foc. Prim va morir de les ferides que li van ocasionar les bales tres dies després de l’incident. En aquells moments, Amadeu I viatjava a Espanya per ser coronat rei sota el seu suport.

El sepulcre del General Prim es va instal·lar, inicialment, al Panteó d’Homes Il·lustres de Madrid, però l’any 1971 es va traslladar al Cementiri General de Reus, quan tot just se celebrava el centenari de la seva mort.

Cal assenyalar que, l’any 1964, es va fer un primer intent per traslladar les despulles de Prim a Reus. El general era un gran devot de la Mare de Déu de Misericòrdia i la família havia demanat enterrar les seves despulles al santuari de la ciutat, però l’arquebisbe de Tarragona s’hi va negar per la seva condició de maçó. 

El Mausoleu del General Prim va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 2016 però l’any 2012, pel deteriorament del mausoleu, es va traslladar al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya per sotmetre’l a una profunda restauració. I el juny de 2014, amb motiu del bicentenari del naixement de Prim, el mausoleu es va instal·lar, definitivament, en una dependència situada al vestíbul del cementiri.

Actualment, el Mausoleu del General Prim és la primera parada de la ruta artística del Cementiri General de Reus que proposa Serveis Funeraris Reus i Baix Camp, que posa en relleu 13 figures més de la història de la ciutat i que destaca 22 espais històrics més i que defineixen l’evolució de la societat reusenca.

Estil neoclàssic

La iconografia del Mausoleu del General Prim és la pròpia de l’Antiguitat Clàssica, que en els monuments es recordaven els triomfs militars dels generals més destacats. Per tant, el monument representa un retrat realista del general que descansa sobre una representació dels actes més rellevants de la seva vida militar.

El sarcòfag del general Prim és obra de Plácido Zuloaga. El basament rectangular i de parets rectes està construït amb marbre verd.
Els laterals curts tenen un rellotge d’arena alat i els llargs tenen garlandes de flors, fulles i granades que coronen dos cranis calbs de calaveres de plata massissa. Per sobre, s’hi veuen escenes dels triomfs militars del general. Són dos baixos relleus d’argent on s’escenifiquen l’entrada de Prim a Madrid i la batalla de Castillejos. La part dels peus porta inscrita la paraula Prim amb la signatura de l’autor i la data. 

Les cantoneres del basament també són baixos relleus i hi apareixen els retrats de quatre militars romans: els germans Tiberi i Gai Grac, Gai Màrius i Marc Atili Règul, que comparteixen amb Prim la coincidència que tots ells van ser assassinats pels seus enemics polítics.
En la construcció del sarcòfag hi van treballar 32 artesans i pesa un total de 1.800 quilos. 

L’escultor francès, Émil Hérbert, va construir la figura jacent de Prim, que és de bronze banyat amb plata i dissenyat amb una mida molt semblant a la real. El general vesteix l’uniforme de gala de capità general acompanyat de dues condecoracions. El cap de la figura del general descansa sobre dos coixins.

Comentarios
Multimedia Diari