El fons oral de Carrutxa

Cançons de bressol o balls parlats són alguns dels documents que l’entitat ha recollit i que ajuden a entendre pràctiques, costums i creences populars

05 abril 2020 09:29 | Actualizado a 08 abril 2020 07:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Carrutxa és una entitat que porta gairebé quaranta anys fent recerca i recollint memòria oral, fet que no hauria estat possible sense les moltes persones que amablement han transmès els seus records i el seu saber als investigadors. La memòria oral és una font de coneixement vàlida i una part important del nostre patrimoni immaterial que ens permet descobrir, per difondre, pràctiques, costums i creences populars, entre d’altres.  

Els membres de la nostra entitat han dut a terme diferents treballs de camp on la memòria personal ha jugat un paper destacat. Gràcies a aquestes campanyes, l’associació ha aplegat una gran quantitat de documents com fotografies, diapositives i, sobretot, enregistraments de veu que nodreixen avui els nostres treballs, a partir de les bases de dades que hem anat elaborant. 

Actualment, el fons oral del Centre de Documentació de Carrutxa està integrat per més de 500 cintes magnetofòniques, anteriors al 2002, que representen, per exemple, més de 900 entrades inventariades en fitxes de descripció d’entrevista. A partir d’aquest moment, els enregistraments han estat digitals. Tots aquests materials formen un conjunt d’eines de treball intern i una font documental per a les nostres investigacions i estudis. 

Està integrat per més de 500 cintes magnetofòniques, anteriors al 2002

Tanmateix, fa anys que hem pres consciència de la necessitat d’inventariar i catalogar aquest fons. Estem treballant en aquesta minuciosa tasca de digitalitzar cintes, crear bases de dades i descriptors que ens permeten saber quina informació inclou cada una d’aquestes fitxes. A banda, és clar, d’iniciar un procés detallat de descripció, és a dir, un estadi previ a la transcripció literal però que ens és molt útil per saber de què ens parla cada persona entrevistada i en quin minut de la cinta ho podem trobar. Amb tot, no és una tasca gens fàcil, ja que cal descriure els testimonis de manera acurada, respectar el relat dels informants i, sobretot, dedicar-hi moltes hores de feina. 

Per tal que el lector es pugui fer una idea de la tasca que realitzem dia a dia en el nostre fons oral, podem esmentar que avui dia portem digitalitzats i catalogats els materials de la dècada dels anys vuitanta, més centrats en les festes populars i el folklore. Ens queda molta feina per fer. 

Carrutxa actua en l’àmbit geogràfic de les comarques del Baix Camp i el Priorat, per la qual cosa el nostre fons oral està format, bàsicament, per testimonis d’aquests territoris. Hi destaquen poblacions com l’Aleixar, Maspujols, Prades, Reus, Ulldemolins, Bellmunt, Cabassers o Cornudella de Montsant, tot i que, en un moment o altra i per diversos motius, ens hem apropat a tots els pobles d’aquestes comarques i encara d’altres territoris.
Segurament els temes més destacats foren, en un primer moment, el cançoner i la música i els instruments tradicionals. El cançoner, per exemple, compta amb mostres de balades i romanços, cançons de bressol, de ronda o de pandero, entre d’altres. També són destacables els testimonis que ens parlen de la gralla, el sac de gemecs o el flabiol, així com les cançons populars executades amb aquests instruments. I no podia faltar el cicle festiu, un dels temes destacats per a la nostra entitat. Comptem amb testimonis orals que ens parlen dels carnavals, Sant Joan, l’espera dels Reis o les festes majors. També sobre les festes de barri, Tots Sants i, en menor mesura, altres festes. 

Des de fa uns anys recullen vivències de la vida quotidiana durant la Guerra Civil

Quant a manifestacions festives, hem aplegat balls i danses, per exemple el ball de bastons, el de valencians o el de gitanes. També sobre teatre popular, els balls parlats, o aquells que es feien durant les festes en els quals hi havia la presència de diverses formacions musicals: el ball de coques, els balls de plaça i la jota. I evidentment, sobre el ball de diables i la presència del foc i la pirotècnia a les festes.

Podríem esmentar també aquells testimonis que ens han permès aproximar-nos als jocs tradicionals, com les bitlles, o als oficis artesanals, dels quals l’entitat compta amb diversos estudis força exhaustius. En tot cas, però, no ens podem oblidar que, sobretot en els últims anys, l’entitat ha començat a treballar en la memòria històrica, realitzant una gran tasca per recollir i difondre records i vivències de la vida quotidiana durant la Guerra Civil espanyola i els bombardejos soferts en aquest dur episodi.  

A poc a poc, doncs, anem millorant els continguts del nostre fons oral, dinàmic i en creixement constant. Continuem treballant per tal que la memòria oral, tots aquests coneixements i experiències, restin malgrat el pas del temps i segueixin mostrant-nos les formes de vida del passat.

Comentarios
Multimedia Diari