El futur tecnològic ja és aquí

Des de l'Institut Roseta Mauri es treballen projectes centrats en programació, robòtica i automatització, 'eines per adaptar-se al canvi constant', segons diuen

19 mayo 2017 15:48 | Actualizado a 19 mayo 2017 15:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

«L’Institut Roseta Mauri de Reus fa tres anys que participa en la First Lego League. Bàsicament, el temps aproximat que fa que vam introduir a les aules els coneixements de robòtica. Des d’aleshores, al centre ens hem preocupat per tenir des de 1r d’ESO fins a Batxillerat activitats de robòtica i programació, perquè considerem que aquestes nocions avui dia són fonamentals. Desenvolupem el pensament computacional dels alumnes, que és enraonar en una seqüència lògica d’ordres i de comandaments», explica un dels professors de tecnologia del centre educatiu reusenc, Toni Soler, que també és el coordinador el Projecte Lego.

La First Lego League es tracta d’un projecte de robòtica educativa global. Consta de tres vessants: primer, s’ha de construir i programar un robot amb llenguatge Lego dins una pista de competició igual per a tothom, després s’ha de presentar un projecte de valors (treball en equip i emprenedoria) i, finalment, un projecte científic. Enguany, la temàtica era Animal Allies i consisteix a buscar aliances amb els animals que «ens millorin la vida de forma recíproca i es plasma mitjançant unes missions que es mostren mitjançant les peces Lego».

Soler mostra la pista de competició (imatge) i explica una de les funcions: «També hi ha una missió on actives una nevera i, mitjançant un mecanisme, els aliments surten de forma automàtica d’aquesta i arriben cap als animals, perquè mengin», acota Soler.

«Tot és com un joc, als 15 alumnes participants això els ajuda amb la motivació. I és transversal, ja que practiquen moltes disciplines com ara els idiomes –el projecte s’exposa en anglès– i hi ha rols per a cada persona del grup. Treballem en l’especialització», explica el professor. En aquest moment, apareixen a l’aula la també professora de tecnologia i coordinadora TAC, Sofia Gómez, qui du el Projecte Arduino a 4t d’ESO, amb Josepa Miró, la cap de Departament de Tecnologia del centre i impulsen la robòtica a la classe de quart. «Conjuntament, també portem el projecte de batxillerat. Mobilitzem les aules d’informàtica i la creació d’aplicacions mòbil Android», acota Sofia Gómez. I és que l’ensenyament de la tecnologia ha madurat molt.

Diuen els tres especialistes que «el que crèiem llunyà és ara el present i hem de formar-nos contínuament. El futur tecnològic ja és aquí». Fan palès que el perfil laboral estarà centrat en programadors de dispositius i no pas de constructors. «La mentalitat dels alumnes serà d’adaptació ràpida dins un entorn voraç associat a les noves tecnologies, sigui dins un camp industrial o de serveis», rebla Josepa Miró.

Amb aplicacions com Code.org, els docents fan iniciació als alumnes de 1r d’ESO quant a la programació. A 2n d’ESO ja segueixen amb la senzilla eina de programació Scratch, a 3r continuen amb la First Lego League i a 4t es puja de nivell: es toca el llenguatge de codi i la plataforma Arduino, que permet crear objectes electrònics interactius. Un cop a batxillerat, ja aprenen a elaborar aplicacions, mitjançant l’eina App Inventor.

Comentarios
Multimedia Diari