El govern municipal de Reus haurà d'esperar si vol aprovar els pressupostos amb el PSC

Els socialistes no decidiran res fins que no es constitueixi la nova executiva local. De la resta de partits només el PP está obert a negociar

19 mayo 2017 16:42 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El govern municipal fa dies que negocia amb l’oposició per tal de poder desencallar els pressupostos de 2017. Uns contactes que han deixat entreveure que es tracta d’un procés complicat. A hores d’ara, el PSC figura com a principal aliat del govern per evitar que els comptes anuals quedin prorrogats, tal com ja va passar amb les ordenances fiscals.

El mateix portaveu socialista, Andreu Martín, reconeix que existeixen punts d’acord però que les postures encara estan allunyades. Per exemple, als socialistes els satisfà la voluntat del govern de Carles Pellicer de pressupostar les mocions que van presentar l’any passat i van ser aprovades. L’acord al voltant del Pacte de Salut, representant una nova majoria a l’Ajuntament, també podria marcar un precedent. Per contra, un dels punts de desacord giraria entorn de la demanda del PSC de voler potenciar encara més les partides socials. Una realitat que fa molt difícil pensar en alguna cosa més que una abstenció en les votacions.

Però enmig de tot plegat també sorgeix una altra variant. Es tracta dels molts interrogants que planen sobre el PSC, que travessa moments de transformació i canvis. En l’àmbit local encara s’ha d’acordar la renovació de la federació del partit al Camp de Tarragona i, després, la formació de la nova executiva local. Un procés que, com a molt tard, s’allargaria fins al mes de març.

Martín explica que no seria «coherent» que l’actual executiva del partit prengués una decisió sobre els pressupostos si, en unes setmanes, se’n constituirà una de nova. Tot i així, des de les files socialistes asseguren que «actuarem tal com hem fet des del primer dia, sempre oberts a negociar».

El govern, obert a tothom
Tot plegat deixa un escenari que obliga el govern municipal a esperar-se si vol aprovar els pressupostos de 2017 amb el PSC. Fonts del govern municipal asseguren que el més important és que puguin tirar endavant i que, per aquest motiu, no es plantegen cap data en concret. També recorden que tenen les portes obertes a tots els partits de l’oposició per seguir negociant i que no es marquen línies vermelles.

No obstant això, subratllen que els seus plans passen per uns pressupostos de contenció i enfocats en millores estructurals per a la ciutat.

De la resta de partits, qui podria acabar tenint la clau de volta és el PP. Sobretot perquè el seu vot, sumat a una hipotètica abstenció del PSC, podria servir per donar la majoria al govern municipal. Però de moment, el portaveu dels populars, Sebastià Domènech, es mostra en contra de qualsevol acord mentre l’alcalde, Carles Pellicer, no rectifiqui la seva intenció d’endeutar-se de nou. Segons explica Domènech, la intenció del govern amb els pressupostos és incloure una partida d’inversions de cinc milions d’euros.

Pel que fa a la CUP i a C’s, les relacions estan trencades. Els recents desacords amb els cuparies fan inviable un acord al voltant dels pressupostos, mentre que per asseure’s amb Ciutadans el govern municipal hauria de deixar l’Associació de Municipis per Ia Independència (AMI) i abandonar la línia sobiranista.

Comentarios
Multimedia Diari