El jutge diu que la campanya electoral de PxC del 2011 a Reus 'promou o justifica l'odi racial'

Manté les acusacions contra la cúpula de Plataforma per Catalunya per un delicte de discriminació i provocació a l'odi

ACN

Whatsapp
Josep Anglada, exlíder de Plataforma per Catalunya, entrant als Jutjats de Reus el passat mes de juliol. FOTO: ACN

Josep Anglada, exlíder de Plataforma per Catalunya, entrant als Jutjats de Reus el passat mes de juliol. FOTO: ACN

El jutjat d’instrucció número 3 de Reus ha tancat la instrucció del cas que investiga la campanya de Plataforma per Catalunya (PxC) de les eleccions municipals del 2011 i manté les acusacions contra l’antiga cúpula del partit, encapçalada per Josep Anglada. En la seva interlocutòria, el magistrat considera que els tretze encausats van ser «els autors i ideòlegs» de la propaganda electoral que incloïa un xec simulat a nom d’una persona magrebina amb l’import de 4.000 euros, al revers del qual es deia que el Parlament havia repartit 4.000 MEUR entre els immigrants el 2009 i 2010.

Segons el jutge, el mateix que instrueix el cas Innova, aquests fets constitueixen un presumpte delicte de discriminació i provocació a l’odi, que es castiga amb penes d’entre un i tres anys de presó i una multa de sis a dotze mesos. Ara, les parts han de sol·licitar l’obertura de judici oral o l’arxivament del cas.

El jutge considera que el contingut de la campanya «supera els límits de la llibertat d’expressió i colpeja en el nucli de la dignitat humana» i és «un discurs indiciàriament delictiu». A més, sosté que les informacions difoses per la formació ultradretana «suposen la difusió d’un missatge que promou o justifica l’odi racial i la xenofòbia perquè és un discurs basat en la intolerància».

L’instructor manté que «es pot tenir una política més o menys favorable a la immigració, però no es pot convertir la immigració en odiosa per defensar tal política». El jutge considera que aquesta mena de discursos de l’odi poden incitar la resta de la població «a fabricar un enemic artificial i predisposen el caldo de cultiu adequat perquè, en un moment de forta crisi econòmica, es pugui arribar a canalitzar qualsevol acte violent contra aquells immigrants».

En la interlocutòria, el jutge ressenya que la campanya electoral de PxC posa «en entredit» el dret dels immigrants musulmans a conviure pacíficament a l’Estat. «La difusió d’un missatge com el de PxC suposa una evident menysvaloració o trivialització dels immigrants musulmans, per la qual cosa és indiciàriament delictiva perquè xoca amb béns constitucionalment rellevants», subratlla.

La propaganda incloïa un xec simulat a nom de Mohamed Alcabir Samir amb l’import de 4.000 euros, al revers del qual es deia que el Parlament ha repartit 4.000 MEUR entre els immigrants el 2009 i 2010, i que cada català destina 600 euros dels seus impostos perquè cada immigrant rebi 4.000 euros.

Temas

  • REUS

Comentarios

Lea También