El jutge rebutja que la detenció de Teresa Gomis fos 'il·legal'

La tinent d'alcalde de Reus, una de les detingudes a finals d'abril en una nova operació pel cas Innova, va denunciar que l'havien retingut 'irregularment' durant més de les 72 hores previstes

19 mayo 2017 22:37 | Actualizado a 22 mayo 2017 17:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El jutge desestima el recurs de la tinenta d'alcalde en funcions de Reus, Teresa Gomis, que va presentar arran la seva detenció, a finals d'abril, en una nova operació pel cas Innova amb dotze detinguts i una vintena de registres. Gomis, que va quedar en llibertat amb càrrecs, va denunciar que la seva detenció havia estat "il·legal". En el recurs demanava la nul·litat de les tres mesures decretades contra ella -retirada del passaport, prohibició d'abandonar l'estat espanyol i compareixença setmanal- amb l'argument que va ser detinguda "irregularment" durant més de les 72 hores previstes per la llei. En la interlocutòria, el magistrat, però, sosté que la detenció "no va excedir el termini legal".

El titular del jutjat número 3 instrueix des de fa més de dos anys la causa per un cúmul de delites presumptament comesos sota el paraigua del hòlding municipal d'empreses. El 25 d'abril va esclatar una nova operació en la qual es van practicar 25 registres i una dotzena de detencions d'empresaris i polítics, entre les quals, la de la primera tinenta d'alcalde en funcions, Teresa Gomis, a la qual se li imputen delites societaris, falsedat documental, contra l'administració pública, blanqueig de capitals i contra la salut pública.

En un auto d'aquest 5 de juny, el magistrat tomba el recurs de Gomis sobre la nul·litat de les mesures cautelars. D'entrada, retreu que la defensa de Gomis es basa en una "premissa equivocada" ja que dóna per fet que la detenció responia a una ordre judicial, però el magistrat rectifica que va ser "detinguda policialment", per la qual cosa, no hi ha una ordre judicial de detenció contra ella en tota la causa. A part, en l'auto, el titular del jutjat número 3 desgrana cronològicament, de forma detallada, la detenció de Teresa Gomis.

 

El 'timing' 

El magistrat constata que Gomis va ser detinguda el dimecres 29 d'abril a les 9.40h. Les entrades i registres policials no van acabar fins l'endemà dijous, quan es van anar tancant els atestats i portant els detinguts a disposició judicial. El mateix dijous van passar els primers detinguts a declarar al jutjat de Reus, si bé el jutge matisa que el jutjat també funcionava com a jutjat de guàrdia i que es van haver d'atendre altres qüestions. Amb tot, es va resoldre la situació de set dels detinguts i es va prendre declaració a dos imputats més, tots ells involucrats en la peça separada número 4 del cas Innova, que investiga irregularitats en adjudicacions i contractacions per part de l'Hospital Sant Joan de Reus i el grup Sagessa.

Teresa Gomis i l'empresari Luis Marquez eren les dues persones detingudes que encara no havien pogut passar a disposició judicial. Quan la policia judicial va enllestir les diligències, Gomis havia de passar a disposició a les nou de la nit del dijous dia 30 -el límit de les 72 hores que preveu la llei s'esgotava el divendres 1 de maig a les 9.40h. Donat que s'havia fet de nit, segons el jutge, se'ls va notificar la pròrroga de la seva detenció i van passar a declarar l'endemà al matí. I el magistrat conclou que al llarg d'aquell divendres se li va prendre declaració.

Per tot plegat, el jutge veu "suficientment acreditat" que "no es van superar els terminis legals". Alhora no comprèn que els advocats no ho denunciessin abans, quan es va prorrogar la detenció de Gomis o quan s'havia de dictar si ingressava a presó o quedava en llibertat -amb càrrecs-, i que esperessin a fer-ho la tarda del divendres dia 1. Els advocats de Gomis van demanar la nul·litat de la compareixença de presó i de les mesures acordades. El Ministeri Fiscal ja es va oposar a aquesta nul·litat que ara corrobora el jutge, sense opció que s'hi pugui interposar cap recurs.

Comentarios
Multimedia Diari