El negoci del Seguici Festiu esclata amb l’arribada de la Festa Major

Els Elements reusencs decoren cada vegada més tipus de productes davant d’una demanda que no para de créixer

15 junio 2019 09:08 | Actualizado a 12 julio 2019 09:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les samarretes, les tasses i les figures de goma ja no són els únics productes que poden comprar-se amb el Seguici Festiu com a protagonista. I és que els Elements decoren cada vegada més objectes diferents com gomes del cabell, coixins, puzles, caretes, jocs, llibres, imants, caps d’espuma i, fins i tot, adhesius pel cotxe. Aquestes són algunes de les propostes que poden trobar-se a les botigues de Reus. I és que davant la demanda creixent, la innovació no té límits.

A la plaça del Mercadal, a la centenària botiga Tomàs Barberà, ho tenen clar: «No és només per venda, per nosaltres té un valor sentimental». A la papereria s’hi poden comprar llibres per pintar i de passatemps, articles de cabell, imants, caretes, jocs com el domino i el tres en ratlla, trencaclosques, tasses, vinils, polseres, figures de fusta i de goma, llapis o adhesius per cotxe amb una Mulassa en els quals es pot llegir «Reusencs a bord». I tot, personalitzat amb el Drac, els Gegants, els Nanos, la Mulassa, l’Àliga... De fet, la majoria dels productes els han dissenyat exclusivament per vendre’ls en aquest establiment. «El que més agrada és el conte, el domino i els imants», confessa Meritxell Barberà.

La Festa Major i el Nadal són èpoques en les quals la venda d’aquests objectes decorats amb el Seguici –i els que ho estan amb altres motius de Reus– es dispara tot i que, segons explica Barberà, hi ha demanda tot l’any. Enguany han creat les gomes i els clips pel cabell a un preu de 5,99 euros; «sempre ens van sorgint idees i intentem treure cada any alguna novetat. A vegades són els clients els que ens ho fan veure», explica Meritxell Barberà.

Uns metres més enllà, al carrer de les Galanes, hi ha la botiga Batabat amb l’aparador ple d’articles de la Festa Major: coixins dels Elements del Seguici, sonalls, motxilles, tasses, samarretes, xapes, polseres, adhesius, collarets, puzles, contes, figures de goma, dessuadores... «La demanda segueix creixent», sentencia Marta Sureda des del taulell de l’establiment. El seu producte ‘estrella’ són les samarretes i les figures de goma però, reconeix que «no ens conformem i seguim creant novetats». Un parell de models acaben de sortir del foc: són dues samarretes creades en col·laboració amb Alina Ballester, una amb els Nanos i l’altra amb els Indis, que només es poden comprar a Batabat.

La Pastisseria Huguet ha creat ‘La galeta del Lleó’ exclusivament per aquest Sant Pere

Sureda va nèixer a Barcelona però va arribar a la capital del Baix Camp fa una quinzena d’anys. «Em sento quasi de Reus», no dubta en dir. Aquest sentiment, la demanda i la cultura popular l’empenyen, des de fa uns vuit o nou anys, a apostar per aquest tipus de productes, tots de kilòmetre zero. «Els més grans prefereixen peces d’identitat sobre Reus però els petits, cada vegada més, demanen Elements del Seguici», explica. La majoria dels clients són reusencs i les seves vetes es concentren per Sant Pere, Misericòrdia i la mona però creu que durant tot l’any també es mantenen.

Al Barato, situat al Carrer Major, fa molts anys que venen merchandasing relacionat amb la Festa Major. «Abans que hi hagués tantes botigues que en tenen, nosaltres ja ho fèiem. Sempre hem estat vinculats al Seguici Festiu i tot el que l’envolta», comenta Josep Maria Casas Rué, entre els ja més que reconeguts rotlles de teles de la botiga. «No és per vendre articles, el que busquem és que els més petits creixin amb aquest sentiment cap a la nostra cultura», fa saber Casas.

Al Barato s’hi poden comprar samarretes, figures de goma, caretes, caps d’espuma, masses dels Diables, tasses, cavallets amb el cap dels Elements, banderes, xapes, polseres, collars, arracades, anells, les figures de plom, disfresses... «Més que comprar disfresses, molta gent ens ve a comprar els teixits amb els quals estan fetes per vestir als nens i nenes com a balladors d’algun dels Balls», detalla.

«El que més prenen són els Gegants de goma i samarretes, però els caps d’espuma també han agradat molt», justifica Josep Maria Casas. L’any passat va sortir a la venda el cap de la Mulassa i uns mesos més tard, el del Bou: «Més que treure nous productes, el que fem és ampliar el ventall d’Elements. Tot i que és veritat que ja tenim alguna novetat al cap», deixa anar el responsable d’El Barato.

La gastronomia

A més de totes les opcions que es poden comprar a la Botiga de la Festa i als establiments de la ciutat, el sector de la gastronomia també se suma al negoci vinculat a la promoció de la marca ‘Reus’ i la seva Festa Major. Així és com a la Pastisseria Huguet han creat ja la xocolata de la Festa Major, el Tro de Reus o les Roses de Reus. Ramon de La Fuente va presentar el passat dimecres ‘La galeta del Lleó’, feta expressament per aquest Sant Pere. En esdeveniments especials, com aquests dies que s’acosten, també prepara Roses de Reus, fetes de praliné d’avellana i bescuit, i la Xocolata de la Festa Major, amb rajoles en les quals es poden veure els Elements del Seguici Festiu. A més, a la mateixa pastisseria, sota prèvia demanada, fan el Tro de Reus, un bombó relacionat amb la Tronada. Cal recordar que Ramon de La Fuente també ha estat capaç de plasmar tots els membres del Seguici Festiu en figures de xocolata per la mona.

Altres establiments, com el Forn Sistaré, aposten per les coques de cireres –per la proximitat amb la festivitat de Corpus– tot i que per la Festa Major de Misericòrdia també venen les ‘Coietes’ unes galetes fetes per a l’ocasió. A la Poy, aprofitant també Sant Joan, allarguen fins a Sant Pere les coques i per pasqua també fan realitat peces relacionades amb Reus.

En definitiva, qualsevol ocasió és bona per reivindicar el sentiment reusenc que, des d’uns anys enrere, està en auge. El Seguici Festiu ha aconseguit copsar samarretes, figures de goma o de xocolata, bijuteria, jocs per als menuts, contes per a la família o llibres d’activitats en un negoci que sembla estar lluny d’aturar-se i que durant aquestes setmanes de Festa Major agafa més empenta que mai.

Comentarios
Multimedia Diari