El pregó i una Tronada pel 2020

Històric. El context i el pas del temps faran d’aquest Sant Pere un dels més mencionats per les generacions futures

29 junio 2020 07:25 | Actualizado a 29 junio 2020 07:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Dilluns 29 juny. Sense cap mena de dubte avui és un dia molt estrany per a la majoria de reusencs. Una Diada de Sant Pere que viurem totalment aliens al que faríem habitualment per culpa d’aquest maleït coronavirus. Amb el record encara de la revetlla de la nit anterior, i un xic emboirats per les poques hores de son, de bon matí ja estaríem al carrer i no l’abandonaríem fins als últims balls al Mercadal. 

Però enguany això no serà així. Tal com ha passat durant tot el cap de setmana, la Festa Major  passarà força desapercebuda. La impossibilitat de celebrar els actes més nombrosos per evitar aglomeracions ha fet que durant aquests dies no s’hagi respirat l’ambient festiu habitual. També cal afegir que a un Sant Pere sense els Gegants, el bestiari, el Seguici Festiu al carrer i la Tronada no se li pot demanar massa. 

Malgrat les restriccions per culpa del maleït coronavirus, avui toca gaudir de Sant Pere

Tot i ser més aviat crític amb la idea inicial de presentar un programa de Sant Pere adaptat i evitar així parlar de cancel·lació, sí  que vull mencionar l’esforç dels que han treballat de valent en les iniciatives que s’han realitzat dins dels dificultats existents. Però malgrat tot, crec aquest Sant Pere tan ‘raret’ serà recordat, sobretot, pel seu pregó. De fet, amb el pas dels anys i les circumstàncies actuals faran que aquest sigui un dels més mencionats per les generacions futures. I la gran culpable no serà les restriccions de la Covid-19 sinó la seva pregonera, la periodista Coia Ballesté, que es va mostrar brillant tant en el discurs com en la posada en escena. Va saber afrontar una situació complicada i li va donar la volta mentre analitzava l’any de la «No-tronada» (avui, precisament en tocarien dues). A ella doncs, li pertoca poder encendre la pròxima, que esperem que tingui lloc enguany. 

De possibilitats sobre la taula n’hi ha vàries. Des de les opcions de celebrar una Festa de Misericòrdia especial fins a fer-ne petar una sense data assenyalada. Els impulsors d’aquesta opció són els Guardadors de la Tronada, que fins l’últim moment van anar darrere de l’Ajuntament per intentar poder aviar la Tronada del Dia de Completes. Fins i tot van plantejar assumir-ne el cost. 

Una vegada descartada per raons de seguretat, el que sí que sembla que ha quedat en cartera és l’opció de fer esclatar-ne una d’atemporal en homenatge a les víctimes del coronavirus i a tots els treballadors sanitaris. I tot plegat, també, per no deixar aquest 2020 orfe de masclets.
Xerrant amb en Francesc Olesti, un dels guardadors, m’explicava que des de la fundació de l’entitat el 1951 mai s’havia deixat d’aviar cap Tronada. I més endarrere, només en temps de la Guerra Civil. De fet, la creació dels Guardadors va sorgir com a entitat implicada en vetllar per la seva tradició i màgia. Però com acabarà aquest debat al voltant de la Tronada són deures pels pròxims mesos que ja cal anar treballant. Ara no obstant toca gaudir de Sant Pere. Bona Festa Major!

Comentarios
Multimedia Diari