El programa de detecció de càncer de còlon ha permès descobrir 40 casos

A la ciutat de Reus es diagnosticaran aquest any més de 60 nous casos de càncer de còlon i recte en homes i al voltant de 50 en dones. És el segon de més incidència en tots dos sexes

07 junio 2017 05:27 | Actualizado a 04 julio 2017 14:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El càncer de còlon i recte és el segon càncer més incident en homes després de la pròstata i el segon en les dones després del càncer de mama. Quan es comptabilitzen els dos sexes junts és el càncer amb més nombre de casos nous anuals. En els darrers 30 anys el nombre de nous casos que s’han diagnosticat cada any ha augmentat de manera constant.

S’estima que a la ciutat de Reus es diagnosticaran l’any 2017 més de 60 casos nous en homes i al voltant de 50 en dones, fent un total de més de 110 casos nous cada any. 

Incidència

La incidència d’aquest càncer és dóna en més del 90% dels casos en persones majors de 50 anys. Per aquest motiu, l’any 2016 es va iniciar la implantació del Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte a la ciutat de Reus. Aquest programa de prevenció està destinat a la població a partir d’aquesta edat i fins als 69 anys. En aquest primer any a la ciutat, s’han detectat més de 40 casos de càncer de còlon i recte a través d’aquest programa, la seva gran majoria en estadis precoços, fet que ha permès un millor pronòstic per les persones afectades.

En aquest càncer hi ha factors de risc que no són modificables, com l’edat i algunes malalties que afavoreixen la seva aparició i altres que sí que podem modificar: la dieta i l’activitat física. Un consum excessiu de carn vermella o processada i una dieta baixa en fibra poden incrementar el risc individual de patir la malaltia així com d’altres, com ara l’obesitat i el sedentarisme. 

Tot i ésser el tipus de càncer amb més nous casos cada any, no és el que genera més mortalitat donat que més del 55% dels homes i del 60% de les dones, sobreviuen més enllà dels 5 anys del diagnòstic. Això és gràcies als esforços de diagnòstic precoç i millores en el tractament. 

El que els metges recomanen, a part d’una vida saludable, és que si té més de 50 anys i es rep la carta del Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte, es participi en aquesta iniciativa de prevenció, ja que és molt útil. 

Símptomes

D’altra banda, també cal recordar que si la persona pateix pèrdua de pes, canvis del ritme deposicional o sagnat rectal, cal que consulti el seu metge o la seva metgessa de família. 

Comentarios
Multimedia Diari