El ‘qui és qui’ del món ganxet ja té un segon volum

Societat. L’Il·lustrador Jordi Romero i el periodista Josep Baiges repassen com va sorgir el llibre ‘Fot-li que és de Reus 2’

21 junio 2020 18:50 | Actualizado a 22 junio 2020 07:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Una guia útil per conèixer personalitats rellevants de Reus, un directori per contextualitzar hom que acaba d’aterrar-hi i, també, «un homenatge a persones del món ganxet». Amb tot aquest seguit d’explicacions es podria descriure el llibre Fot-li que és de Reus 2 (Ed. Cossetània), elaborat per l’il·lustrador Jordi Romero i el periodista Josep Baiges.

Segons remarquen, «es tracta d’una continuïtat del primer». Es van deixar figures pendents i van voler continuar l’exercici descriptiu i gràfic de 100 personatges més. «No acabaríem mai, faríem 25 volums. Creiem que el mèrit és que surtin persones conegudes, però d’altres que no ho són tant i que cal tenir en compte», reconeix Jordi Romero.

Com si fos un joc del ‘qui és qui’ i un cop més, l’artista ha agraït la tasca dels fotògrafs, perquè «sovint és complex siluetejar un personatge del qual no en tens fotografia de cos sencer i que, potser, no coneixes gaire», destaca. «Les xarxes socials, però, m’han permès introduir elements que identifiquen el personatge», completa l’il·lustrador. La tasca de triatge –com en el primer llibre– ha estat una empresa interessant, en la qual ambdós autors s’han anat complementant. «Quan començo a redactar els perfils faig servir molt la memòria. He passat per diversos mitjans de comunicació al llarg dels anys i acabes parlant amb tota mena de gent.

Romero també n’ha aportat, de personatges. De vegades, coincidim», diu. «Ha estat una tria aleatòria, on hem cercat la paritat», acota Romero. Un detall que volien deixar palès era el d’aglutinar diferents persones implicades en la Festa Major. «De publicacions que parlin de reusencs n’hi ha hagut diverses i en molts formats. Una mena de diccionaris de reusencs, per dir-ne d’alguna manera. Podem citar la tasca feta per Xavier Amorós, amb un matís diferent, o Pere Anguera», enumera Baiges.

Un Sant Jordi diferent

Les conseqüències de la pandèmia també van afectar la promoció de Fot-li que és de Reus 2. El Sant Jordi viscut ha estat, sens dubte, diferent. «Esperàvem vendre’l a la plaça del Mercadal i presentar-lo al Bravium Teatre. No va ser possible i, a les plataformes virtuals, tampoc», recorden. Ha estat arran la desescalada que ja han pogut posar-lo a l’abast de tothom a les llibreries. «El llibre esdevé una cruïlla de camins per als que són de ‘Reus, de tota la vida’ i els que no. Fins i tot, tenen cabuda els reusencs d’adopció, que fan de Reus el que és», manifesta Baiges.

Aquest «periodisme amable i ensucrat», com el descriu Baiges, «és una part de la realitat, positiva si es vol, a la qual també s’ha de donar visibilitat». L’entesa entre Romero i Baiges funciona divinament. «És fàcil treballar junts. El que tenim clar és que no se’ns acabaran mai els adjectius per anomenar els reusencs als nostres llibres», afirmen.

Comentarios
Multimedia Diari