El reciclatge com a eina de cooperació

L’Institut Salvador Vilaseca crea el Treball per Projectes a primer i segon d’ESO, una tasca per fomentar el treball en grup  

25 diciembre 2017 08:40 | Actualizado a 25 diciembre 2017 08:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Un projecte amb el qual es pugui desenvolupar l’imaginari dels alumnes, socialitzin per grups i es conscienciïn de les deixalles que es generen. Amb aquesta tònica ha arrencat per primer cop a l’Institut Salvador Vilaseca de Reus una de les primeres pràctiques de la iniciativa Treball per Projectes, que es du a terme als cursos de primer i segon d’ESO

«En el cas de tots els alumnes de segon –que arriben a uns 120 alumnes en total– van desenvolupar diferents invents amb materials reciclats durant quatre hores a la setmana. Els vam dividir en 25 grups de 4 o 5 persones i fa uns dies vam concloure satisfactòriament el projecte», explica la cap d’estudis del centre, Rosa Maria Ferré. Els objectius que engloba el treball es remeten a fomentar la cooperació entre alumnes i la seva creativitat juntament amb la responsabilitat de crear un objecte. «Acostumem a fer grups d’alumnes que no s’acostumin a tractar-se massa, perquè així vegin altres formes de fer i acabin coneixent tothom. Els fem sortir d’aquella zona de confort i els reptem a que fabriquin un element útil amb materials que acostumen a passar desapercebuts o que solen ser de rebuig», continua Ferré. 

Els invents 

Val a dir, que pensar en noves funcionalitats, també ha deixat la porta oberta a invents d’allò més variats. En el cas del grup de la Clàudia Magrané i l’Isaac Rodríguez, anomenat ‘Els 4 líders’, expliquen que «hem creat un tamboret reutilitzable a partir d’ampolles de plàstic i escuma, perquè sigui més còmode». Segons expliquen ambdós alumnes de segon d’ESO, es va tractar d’una decisió d’allò més consensuada. I és que és aquesta la clau del projecte: fomentar el diàleg i generar un aparell, fruit de les idees dels quatre o cinc components del grup a través d’una participació activa. El primer pis del centre, de fet, plasma a través d’una exposició tot el projecte, juntament amb les fotos dels invents i les explicacions que han fet els grups a tall d’argument. Al mural, també s’hi mostren altres invents força curiosos on el cartró ha esdevingut un material indispensable. Ha estat el cas de la caixa de gats del grup ‘Els estrangers’. 

En aquest cas, els alumnes es van haver d’adaptar als materials. Segons corroboren Clàudia i Isaac, «els companys van dedicar molt d’esforç en aquesta creació i van haver de transformar els materials». Un altre punt d’aprenentatge pels alumnes, també ha estat la resolució de problemes en materialitzar la idea en invent. 

L’armari de les dues portes

Un altre invent nascut del reciclatge ha estat l’armari de les dues portes. Per una banda, hi ha una prestatgeria i, d’una altra, un armari. L’objecte elaborat pel grup d’‘Els esportistes de carrer’ ha pres com a element majoritari el cartró. La complexitat, en aquest cas, va ser el reforç del material, ja que s’havien d’elaborar força compartiments. 

Una agrupació de gots de plàstic també ha estat nucli imprescindible d’una altra eina de reciclatge. La d’una brossa, que va anar a càrrec del grup ‘Els maniàtics’. Amb el projecte ja tancat, els sis professors que lideren la iniciativa encaren noves idees d’allò més contents. «Hem vist que els alumnes se senten còmodes sentint-se autors i responsables d’unes obres tan imaginatives com aquestes i seguirem progressant amb el Treball per projectes», valora Rosa Maria Ferré. Per la seva banda, tant la Clàudia com l’Isaac, també conclouen que «ha estat una bona experiència treballar en grup, tret que dóna moltes idees». 

Comentarios
Multimedia Diari