Más de Reus

El refugi de la Patacada de Reus reprèn les visites guiades

A partir del proper dilluns 9 de gener

Redacció

Whatsapp
Imatge del refugi de la Patacada. Foto: Cedida

Imatge del refugi de la Patacada. Foto: Cedida

El Museu de Reus reprendrà el 9 de gener les visites guiades al refugi antiaeri de la Patacada, que es realitzen cada dilluns a les 18 hores. Les inscripcions individuals estan obertes i es poden fer contactant amb el Museu de Reus. Continua oberta, com fins ara, la possibilitat de fer visites concertades per a grups en horaris acordats prèviament. És l’únic refugi antiaeri públic del nucli urbà reusenc que es pot visitar a l’actualitat, gràcies a l’accés obert amb motiu de la construcció del Centre Cívic del Carme.

La visita a aquest equipament permet apropar-se al coneixement de les conseqüències de la Guerra Civil espanyola de 1936-1939 i, sobretot, al patiment de la població no combatent i l’esforç de defensa civil que va suposar, molt significatiu en el cas reusenc, en un moment en que l’ús de l’aviació –per primer cop en una guerra europea– va permetre atacar qualsevol punt del territori a la rereguarda.

Les obres s’iniciaren el 30 d’octubre de 1937 i s’allargaren, almenys, fins a l’agost de 1938, però, com succeí amb altres refugis, no es pogueren acabar segons el projecte inicial, que consistia en quatre llargues galeries que feien cap a una sèrie de galeries interiors, disposades transversalment. Aquestes no es van fer, com tampoc la infermeria o els serveis. Amb tot, la capacitat final d’aquest refugi era de més de 1.200 persones, el tercer de la ciutat en capacitat. Va tenir 5 entrades públiques, a les quals se sumaren 4 de particulars.

Itinerari comentat

L’itinerari comentat consta d’una introducció a l’entrada –on hi ha una petita exposició sobre els bombardeigs durant la Guerra Civil i una mostra d’imatges realitzades per l’aviació italiana que atacava Reus– i un recorregut comentat per les galeries.

El Museu proposa visites cada dilluns, a les 18h, prèvia inscripció, a títol individual. També ofereix visites per a centres educatius, entitats, associacions veïnals, colles... amb un mínim de 8 persones i un màxim de 15, en horari a concertar.

Temas

  • REUS

Lea También