El repte del barri Gaudí: Esdevenir un pol d’atracció per a la ciutadania

L’entitat veïnal del barri Gaudí engega un pla estratègic fins al 2024, en el qual vol potenciar l’eficiència, les sinergies amb altres entitats i tenir cura del soci

12 febrero 2021 06:50 | Actualizado a 12 febrero 2021 08:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’associació veïnal del barri Gaudí de Reus vol potenciar la cohesió social i redefinir el seu full de ruta perquè el barri esdevingui un pol d’atracció per a la ciutadania, sempre salvaguardant valors com ara el civisme, el respecte i la convivència. Amb aquesta voluntat, treballen en un pla estratègic, amb accions de futur que s’estenen fins al 2024. Les bases del pla es preparen de forma participativa, a través de l’anomenat Fòrum Gaudí quinquennal. Aquesta plataforma de debat, posada en marxa per segon cop, contribuirà a «redefinir la nostra visió i missió, així com analitzar diferents canals, com els estatuts i el reglament de règim intern, entre altres», aporta el secretari de la junta veïnal, Antonio Montoya, també president provisional de l’entitat germana de l’agrupació, l’Associació dels Amics del barri Gaudí.

Volen, d’altra banda, fer repàs de l’organigrama. El treball de síntesi els permetrà treballar amb «més eficàcia». «El finançament és un altre assumpte a tractar. El 60% dels nostres fons són recursos propis, tots els diners aconseguits es reinverteixen en l’associació. Volem treballar en la recerca de recursos econòmics amb iniciatives diverses», assenyala. L’entitat també vol treballar per millorar els serveis que ofereixen als socis i sòcies, és el cas de l’assessorament jurídic, la gestió de comunitats o de l’Oficina d’Atenció al Veïnat. «Aquest darrer servei, el tenim en actiu des del 1973. Al principi, no venia ningú, però en donar-se a conèixer, va venir gent per a fer consultes de tota mena: qüestions comunitàries, urbanístiques, administratives, etc. Com a associació, la gent ha de veure que som presents», exposa.

L’Oficina d’Atenció al Veïnat ha eixamplat les seves funcions i ha esdevingut, al llarg dels anys, un òrgan fonamental de comunicació. Per posar un exemple, Montoya esmenta projectes que van quedar «congelats», com ara la ‘mesa cívica per a la convivència’ –ideada pels volts del 2013-2014– i que va respondre a unes necessitats concretes en aquell temps, relacionades amb qüestions d’immigració; aquestes funcions «van ser reencaminades a l’Oficina d’Atenció al Veï-nat», corrobora.

D’altra banda, destaca que posaran el focus en l’organització i coordinació de comunitats de propietaris mitjançant l’Observatori. «Fa temps que existeix i vetlla perquè les comunitats es gestionin fàcilment, sigui a través de WhatsApp o presencialment», indica.

Les festes de barri esdevenen un punt que miraran amb lupa, ja que «per molt que invertim, la rendibilitat social no en surt beneficiada», valora. Per a l’agrupació és «vital crear espais de relació», així com activitats lúdiques, que «seguirem potenciant des de l’anàlisi», exposa.

La relació i la creació de sinergies amb entitats del barri i de fora és un altre front contemplat en el pla estratègic, també ho és la potenciació de relacions externes quant a visites guiades pel barri. Pel que fa a l’Associació dels Amics del Barri Gaudí, «precursora de les visites guiades que duem a terme» –destaca Montoya– serà estudiada per potenciar la presència de gent de fora al barri. Una altra acció que tenen en l’horitzó és fer un canvi en la revista mensual Som Gaudí. «Volem fer una dissociació. Per una banda, engrandir l’equip de col·laboradors i, per una altra, muntar un suplement amb el recull de premsa, en un format independent», resol.

Preguntats per la revitalització comercial, més enllà d’això, diu que «el que busquem és la creació d’iniciatives i activitats regulars, que tinguin ressò en l’agenda del ciutadà, que es recordi i pugui venir». Un altre projecte és el relacionat amb una societat gastronòmica. «Fa prop de tres anys, una vintena de persones ens reuníem al bar Dario’s, on cuinàvem i gaudíem de trobades culinàries i va sorgir la idea de crear una entitat que muntés actes per als socis; puntualment, hi hauria d’altres de populars, oberts a tothom, tot i que pagant les consumicions. Si funcionés bé, ens plantejaríem llogar un local on poder muntar tot plegat. La clau seria generar relació social», detalla.

Comentarios
Multimedia Diari