'El sexisme és una malaltia de transmissió social'

Alumnes de la Casa d'Oficis del Mas Carandell elaboren un vídeo que pretén conscienciar a la ciutadania i fomentar el treball conjunt per combatre les actituds sexistes

22 junio 2017 09:25 | Actualizado a 04 julio 2017 14:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència de l'Ajuntament de Reus, a través dels departaments de Joventut i de Polítiques per la Igualtat, ha elaborat el Protocol contra les agressions sexistes a les festes populars. El document vol ser una eina tant de sensibilització com de resposta davant una situació sexista i discriminatòria, rebutjant aquestes situacions i atorgant a la comunitat la seva responsabilitat.

En el marc de la campanya, els alumnes del curs d'audiovisuals la Casa d'Oficis del Mas Carandell han elaborat un vídeo que pretén conscienciar a la ciutadania sobre aquesta qüestió. En el vídeo, diverses dones expliquen situacions quotidianes que han viscut, i transmeten missatges com 'No sóc un producte en venda', 'Hem de ser lliures d'expressar-nos com vulguem', 'El sexisme és una malaltia de transmissió social' o 'No em robis la meva llibertat, l'he escollit jo'. La idea és fer reflexionar a la ciutadania i treballar junts per combatre les actituds sexistes, sovint massa presents en les festes populars.

El protocol és fruit de la col·laboració amb el col·lectiu Despertem el feminisme, amb qui l’Ajuntament va començar a treballar el 2016 per promoure una ciutat més igualitària, lliure d’actituds sexistes i discriminatòries, sobretot basant-nos en els contextos de festes i d’oci nocturn. El document és, alhora, una demanda que havien fet els i les joves del Consell de Joves de Secundària del curs 2014-2015.

La redacció del protocol ha comptat també amb la implicació d’altres entitats de la ciutat: Coordinadora d’Esplai i Escoltes de Reus, Coordinadora de Danses Tradicionals de Reus, H2O, Arsufesta i la Regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència juntament amb la Regidoria de Cultura, l’IMAC, la Guàrdia Urbana, la Regidoria de Salut i el SIAD de l’Ajuntament de Reus. D’aquest treball en va sortir el lema ‘Reus lliure d’actituds sexistes i discriminatòries’ i la campanya preventiva per la Festa Major de Sant Pere ‘Estimo com vull i qui vull, si dic sí, triem on; si dic no, bona nit!’.

La redacció del protocol ha comptat amb la implicació de diverses entitats culturals

El document  planteja la creació d’espais on poder atendre d’una possible agressió i/o discriminació en un entorn de festa popular. Aquest Punt Violeta, com s’anomenen, haurà d’estar degudament senyalitzat, i les persones que en siguis responsables caldrà que estiguis degudament formades en relació al protocol.

El protocol fixa pautes sobre com actuar davant un possible cas d’assetjament, tant en relació a la persona assetjadora com a l’assetjada, i descriu itineraris d’atenció en funció de si qui agredeix té una actitud dialogant o no; o de si l’altra part és conscient o no de l’assetjament. Si la conducta observada va més enllà de l’assetjament i pot ser considerada agressió cal que els responsables de l’espai contactin amb el 112 o la Guàrdia Urbana.

Els objectius

Els objectius del protocol són: Promoure una ciutat igualitària, lliure d’actituds sexistes i discriminatòries; promoure que les festes tinguin un caràcter inclusiu i respectuós comptant amb una implicació col·lectiva; generar espais de festa que siguin igualitaris i sense violència, on relacionar-se de manera segura; sensibilitzar respecte a les actituds sexistes i discriminatòries; donar una resposta col·lectiva, amb corresponsabilitat davant de qualsevol agressió i/o discriminació; i apoderar l’entorn, per poder actuar davant qualsevol agressió i/o discriminació.
 

Comentarios
Multimedia Diari